Als ZZP'er aan de slag in de zorg

Het aan de slag gaan als ZZP’er in de zorg wint aan populariteit. Steeds meer zorgverleners zien in dat er veel vrijheid gekoppeld is aan het zijn van ZZP’er. Zo heb je de verdeling van jouw werktijd zelf in de hand en zorgt het werken op basis van opdrachten voor afwisseling. Daarnaast kun je als ZZP’er de zorg verlenen waar jij achter staat.

Wat heb je nodig als ZZP’er in de zorg?

Aan de slag gaan als ZZP’er kan spannend zijn, je laat immers de zekerheden van een vaste baan links liggen. Daarnaast zul je los van je rol als zorgverlener de rol van ondernemer op je moeten nemen. Wanneer je besluit daadwerkelijk als ZZP’er aan de slag te gaan in de zorg is het dus belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en inzichtelijk te hebben waar je als ZZP’er aan moet voldoen. Wij hebben dan ook een checklist samengesteld met zaken waar je rekening mee moet houden als je de stap naar ZZP’er maakt.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als eerste is het belangrijk om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel Dit is wettelijk verplicht voor iedereen die zelfstandig ondernemer is, dus ook voor een ZZP’er in de zorg. Je kunt je hiervoor inschrijven tot uiterlijk één week nadat je bent gestart.

Inschrijven in het BIG-register

Wanneer je jouw functie wil uitoefenen als zelfstandig ondernemer of in loondienst, dan dien je in het BIG-register ingeschreven te staan. Dit geldt voor de functies van apotheker, GZ-psycholoog, psychotherapeut, tandarts, fysiotherapeut en arts.

Om je BIG-registratie te behouden dien je te voldoen aan bepaalde eisen, deze eisen verschillen per beroep. Om de 5 jaar zul je je moeten herregistreren, hierbij dien je aan te tonen dat je nog steeds voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot een werkervarings- of scholingseis.

Aanmelden bij een kwaliteitsregister en geschillencommissie

Als zorgverlener krijg je te maken met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Ook wel de Wkkgz. Dit houd onder andere in dat je je moet aanmelden bij een kwaliteitsregister en een geschillencommissie. Dit heeft als doel om goede zorg te waarborgen.

Verzekeringen afsluiten

Als ZZP’er in de zorg heb je te maken met verschillende risico’s, zo kun je een claim of klacht krijgen van een patiënt. Daarnaast heb je als ZZP’er geen inkomen meer op het moment dat je ineens niet meer kunt werken, je kunt hiervoor een buffer opbouwen of je er tegen laten verzekeren. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en een arbeidsongeschiktheids- en ongevallenverzekering kun je deze bedrijfsrisico’s inperken.

Een zakelijke bankrekening openen

Het openen van een zakelijke bankrekening is voor een ZZP’er niet verplicht, wél is het handig. Op deze manier houd je namelijk je zakelijke en privé administratie gescheiden. Je kunt ervoor kiezen bij je huidige bank te blijven of over te stappen naar een nieuwe bank. Bij het kiezen van een nieuwe bank kun je factoren als kosten, service en bereikbaarheid mee laten wegen.

Administratie opzetten

Het bijhouden van je bedrijfsadministratie is een verplichting vanuit de belastingdienst. Daarnaast geeft het jou een duidelijk beeld van de balans tussen je inkomen en je uitgaven. Je kunt er voor kiezen om jouw administratie zelf te doen, of om deze uit te besteden. Een voordeel hiervan is dat het je waarschijnlijk veel tijd scheelt, een nadeel hiervan is dat het geld kost.

Aanmelden bij een pensioenfonds

Als ZZP’er ligt de verantwoordelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen bij jezelf, maar wat is genoeg pensioen? De overheid ziet 70% van je laatst verdiende loon als de ondergrens. Deze bestaat na je pensioen uit 4 delen: AOW, pensioen opgebouwd bij werkgevers, pensioen zelf opgebouwd en eigen vermogen. Het is dus belangrijk om naast je AOW ervoor te zorgen dat je zelf genoeg pensioen opbouwt.

De Wet DBA

De wet Deregulering Arbeidsrelaties is er om jou als ZZP’er en je opdrachtgever duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die jullie aangaan. De wet DBA heeft helaas niet de duidelijkheid gebracht die er van verwacht werd. De wet is en blijft van kracht, maar wordt tot 1 januari 2020 niet gehandhaafd, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is. Ondertussen wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving. Deze wordt echter niet voor 2021 verwacht.

Tot die tijd kun je gebruik maken van de modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Als jij en je opdrachtgever werken volgens de bepalingen in de modelovereenkomst, hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en af te dragen. Er is geen gevaar voor boetes of naheffingen.

ZZP’ers bij Spijtenburg

Spijtenburg bemiddelt uiteraard ook ZZP’ers bij opdrachtgevers in de zorg. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die je bij Spijtenburg hebt om als ZZP’er aan de slag te gaan? Wij helpen je graag verder. Neem contact op met een van onze consultants of neem eens een kijkje in ons vacatureoverzicht.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
3-1-2019 12:27

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!