Wij overtreffen de vraag!

Zijn we door de AVG té voorzichtig geworden?

Uit een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat het op dit moment vaak moeilijk is voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten om snel informatie met elkaar te delen. Dit komt o.a. doordat zij niet goed weten welke informatie wel of juist niet gedeeld mag worden. Doordat deze twijfel er is zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars te voorzichtig met het delen van informatie. Dit vormt een obstakel als het gaat om het leveren van de juiste zorg op de juiste plek.

Om het voor de zorgaanbieders en -verzekeraars duidelijk te maken welke informatie zij mogen delen, pleitte VVD-kamerlid Arno Rutte in de Tweede Kamer voor een duiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze duiding zou er voor moeten zorgen dat in één oogopslag duidelijk wordt wat wel en niet gedeeld mag worden.

Bas van den Dungen, ambtenaar en voorzitter van de taskforce ‘de juiste zorg op de juiste plek’, zegt dat juist ook de zorgaanbieders en -verzekeraars verantwoording dragen m.b.t. de juiste zorg op de juiste plek. Hij stelt dat zij de grenzen binnen de AVG nog te weinig opzoeken, te voorzichtig zijn, en dat een duiding van de AP hierbij kan helpen.

Men wil geen informatie delen waarvan het niet mag, men is bang om fouten maken. Zo wordt informatie die wel AVG-proof is pas in een later stadium, of helemaal niet gedeeld, hierdoor halen we er niet uit wat er in zit. Als iets goed is voor de patiënt mag de AVG nooit een excuus zijn, aldus Van den Dungen. Een duiding van de AP zou enorm helpen volgens Rutte en Van den Dungen, ‘dit zou rust geven in de zorg’.

Sinds de AVG is men dus te voorzichtig in het delen van informatie, of misschien wel te angstig?

Bron: Zorgvisie

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
3-5-2019 14:24

Het laatste nieuws

Op 1 juni 2019 liep de oude cao voor de ggz af. Reden voor de vakbonden FBZ, FNV, CNV en NU’91 om samen met GGZ Nederland op 23 mei te starten met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De onderhandelingen begonnen stroef. Dit had alles te maken met een inzetbrief van GGZ Nederland. Deze stelde een aantal veranderingen voor die haaks stonden op de ambitie van de vakbonden. Na vier keer onderhandeld te hebben, én het maken van concessies, kwam er op 6 juli dan toch een akkoord. “We zijn blij dat het in een relatief korte, maar intensieve periode gelukt is om tot goede afspraken te komen. Afspraken waar alle werknemers in de ggz iets aan hebben.” Aldus een FBZ-onderhandelaar.
Lees meer
“dat weinig zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, is niet verrassend. Dankzij dit onderzoek hebben we nu wel in beeld wáárom ze zich niet verzekeren.”
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close