Wij overtreffen de vraag!

Zijn we door de AVG té voorzichtig geworden?

Uit een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat het op dit moment vaak moeilijk is voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten om snel informatie met elkaar te delen. Dit komt o.a. doordat zij niet goed weten welke informatie wel of juist niet gedeeld mag worden. Doordat deze twijfel er is zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars te voorzichtig met het delen van informatie. Dit vormt een obstakel als het gaat om het leveren van de juiste zorg op de juiste plek.

Om het voor de zorgaanbieders en -verzekeraars duidelijk te maken welke informatie zij mogen delen, pleitte VVD-kamerlid Arno Rutte in de Tweede Kamer voor een duiding van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze duiding zou er voor moeten zorgen dat in één oogopslag duidelijk wordt wat wel en niet gedeeld mag worden.

Bas van den Dungen, ambtenaar en voorzitter van de taskforce ‘de juiste zorg op de juiste plek’, zegt dat juist ook de zorgaanbieders en -verzekeraars verantwoording dragen m.b.t. de juiste zorg op de juiste plek. Hij stelt dat zij de grenzen binnen de AVG nog te weinig opzoeken, te voorzichtig zijn, en dat een duiding van de AP hierbij kan helpen.

Men wil geen informatie delen waarvan het niet mag, men is bang om fouten maken. Zo wordt informatie die wel AVG-proof is pas in een later stadium, of helemaal niet gedeeld, hierdoor halen we er niet uit wat er in zit. Als iets goed is voor de patiënt mag de AVG nooit een excuus zijn, aldus Van den Dungen. Een duiding van de AP zou enorm helpen volgens Rutte en Van den Dungen, ‘dit zou rust geven in de zorg’.

Sinds de AVG is men dus te voorzichtig in het delen van informatie, of misschien wel te angstig?

Bron: Zorgvisie

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
3-5-2019 14:24

Het laatste nieuws

Wil je er in het onderwijs tegenwoordig bij horen dan moet je op zijn minst een school zijn die innovatie en ontwikkeling dikgedrukt in de visie heeft vastgelegd. Daarnaast moet je zeker iets noemen over het ‘nieuwe’ werken in jouw organisatie: Scrum, agile, lean of Semco-style. Niets mis mee met deze nieuwe termen. Stilstaan is nu eenmaal achteruitgang. Wel is het van belang om te kijken of deze woorden geen hol omhulsel zijn, gekozen vanwege hun populariteit. Daar schiet het er helaas wel eens bij in. De woorden zijn leidend, de praktijk blijkt anders.
Lees meer
Om de instroom van bedrijfsartsen toe te laten nemen, staat de vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in 2020 voor een belangrijk jaar. Met name als het gaat om structurele financiering van kwaliteitsbeleid en specifieke maatregelen om deze instroom te vergroten. De NVAB had dan ook verwacht dat dit in de begroting meegenomen zou worden, echter bleek dit niet het geval.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close