Wij overtreffen de vraag!

Lagere patiënttevredenheid door fusies ziekenhuizen?

Het aantal ziekenhuisfusies is de afgelopen jaren flink gestegen, maar daarmee is de waardering niet verbeterd. Dit blijkt uit een analyse van meer dan 80.000 ziekenhuiswaarderingen op ZorgkaartNederland in samenwerking met IG&H Consulting & Interim. De beoordeling van de zorg van een ziekenhuis ligt maar liefst een half punt lager dan voor een fusie.

Een opvallend gegeven is tevens dat kleine ziekenhuizen over het algemeen beter gewaardeerd worden dan grote ziekenhuizen. Dit terwijl ziekenhuizen juist door de fusies steeds groter zijn geworden.

"Patiënten willen graag kleinschalige zorg dichtbij huis", aldus Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. "We zien nog te vaak dat het bij fusies gaat om wat voor ziekenhuizen goed is, maar dat niet of nauwelijks wordt gekeken naar wat goed is voor de patiënt. Ons motto is: zorg dichtbij als het kan, verder weg als het nodig is."

Beoordeling medisch specialistische zorg

De medisch specialistische zorg in Nederland is over het algemeen wel naar tevredenheid. Patiënten beoordelen de instellingen gemiddeld met een 8,5, maar toch worden ook hier worden grote verschillen ervaren. Net als bij ziekenhuizen worden de instellingen met een compactere omvang beter gewaardeerd. Volgens patiënten presteren zij goed op behandeling, omgang, informatievoorziening en het luisteren naar de patiënt.

Bron: Patiëntenfederatie

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
16-10-2017 16:32

Het laatste nieuws

Pakweg een jaar geleden schreef mijn collega Carlo Brouwers het artikel 'De makkelijke weg'. Hierin vroeg hij zich openlijk af waarom in het onderwijs bij de werving van nieuwe collega’s toch zo vaak voor ervaring wordt gekozen als harde (leidende) eis. Is het maken van verbinding met de omgeving, dat je kennis hebt van zorg(structuren) en communicatief zeer vaardig moet zijn (denk aan mondige ouders) ook niet van groot belang? Het heeft te maken met het niet blindstaren op die ene eis, er is meer. Stel jezelf in staat om buiten de kaders om te denken.
Lees meer
Laat ik als eerste beginnen met het uiten van mijn grote RESPECT voor onze zorginstellingen, overheid en alle andere cruciale beroepen/instanties die ik hier niet noem, voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus! Als het aan mij ligt is de oplossing of de rem op deze sluipmoordenaar liever gister dan vandaag gevonden. Daar wil ik het in dit stuk verder niet over hebben. Ik wil nu vooral even inzoomen op wat er op dit moment gebeurt in het onderwijs, de sector waar ik veel in werk.
Lees meer
Mogen we even binnenkomen? Het zijn Els en Pim, ouders van Myrthe uit groep 8. Els ken ik van gezicht, waarschijnlijk van de ouderraad. Pim ken ik van de mail. Pim stuurt al vanaf het begin van mijn aantreden als interim directeur mails. Het onderwerp in deze mails is het vertrouwen in de schoolleiding en keuze van de leerkracht voor hun dochter.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close