Nieuwe cao voor ggz, de oplossing voor het personeelstekort?

Op 1 juni 2019 liep de oude cao voor de ggz af. Reden voor de vakbonden FBZ, FNV, CNV en NU’91 om samen met GGZ Nederland op 23 mei te starten met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De onderhandelingen begonnen stroef. Dit had alles te maken met een inzetbrief van GGZ Nederland. Deze stelde een aantal veranderingen voor die haaks stonden op de ambitie van de vakbonden. Na vier keer onderhandeld te hebben, én het maken van concessies, kwam er op 6 juli dan toch een akkoord. “We zijn blij dat het in een relatief korte, maar intensieve periode gelukt is om tot goede afspraken te komen. Afspraken waar alle werknemers in de ggz iets aan hebben.” Aldus een FBZ-onderhandelaar.

In de nieuwe cao zijn onder andere belangrijke afspraken gemaakt met betrekking tot het salaris van werknemers in de ggz. Afspraken die ervoor moeten zorgen dat het personeelstekort wordt teruggedrongen en de uitstroom verminderd.

Salarisstijging

Werknemers binnen de ggz gaan er de komende jaren qua salaris op vooruit. Per 1 oktober 2019 stijgt het salaris met 3%, per 1 augustus 2020 wordt het salaris nog eens met 3% verhoogd en per 1 juni 2021 stijgt het salaris met 2,1%. Verder ontvangen werknemers in november 2021 een eenmalige uitkering van €500,-.

De vakbond CNV is tevreden met de loonstijging. De ggz, waar zo’n 85.000 mensen werken, heeft al jaren te maken met een groot personeelstekort. In 2022 zou het personeelstekort zelfs op kunnen lopen tot 125.000 zorgprofessionals (zie ons eerder geschreven artikel over personeelstekort in de zorg).

Het CNV hoopt dat de hogere lonen de sector aantrekkelijker maakt voor nieuw personeel en ervoor zorgt dat het huidige personeel behouden blijft. “De werkdruk in ggz-instellingen is heel hoog. Mensen hebben het werk nu voor het uitkiezen en vertrekken, we hopen dat daar met deze loonstijging verandering in komt”, zegt CNV-bestuurder Joost Veldt.

Opleidingen en registraties

Werknemers die een vervolgopleiding volgen, denk aan de opleiding tot gz-psycholoog, klinisch psycholoog, klinisch neuroloog of psychotherapeut, mogen er in hun salaris niet op inleveren en moeten hun perspectief behouden. Om deze reden krijgen zij tijdens de opleiding ieder jaar een verhoging in hun salarisschaal.

Ook zijn er wettelijk verplichte registraties die vergoed (blijven) worden:

• Als AIOS krijg je de kosten voor de inschrijving in het RGS vergoed.
• Als verslavingsarts krijg je de kosten verbonden aan de registratie in het KNMG-register vergoed.
• Als je als werknemer beschikt over een registratie die verplicht is in de vacaturetekst van een organisatie, dan krijg je deze door de werkgever vergoed.

Instemming vakbondsleden

De nieuwe cao ggz is pas echt een feit wanneer de leden van de verschillende vakbonden ermee instemmen. Als zij dit doen, gaat de nieuwe cao, met terugwerkende kracht, in van 1 juni 2019 tot 1 december 2021.

 

Bron:
NOS
GGZ Nederland
SociaalWeb

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
18-7-2019 16:15

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!