Leiding geven vanuit je essentie

Leiderschap in een continu veranderend fenomeen. Het is aan leiders van vandaag en morgen om geïnspireerd en effectief sturing te geven aan complexe vraagstukken en organisaties. Dit doen zij door hun binnen- en buitenwereld te verbinden, hoe onverenigbaar die soms ook lijken. Dat vraagt om (zelf)reflectie. Het vraagt om ontrafelen, heroriënteren en het geheel weer anders samenvoegen. Het vraagt om de wil en moed om te veranderen, de oorzaak op tafel te krijgen en op een verschil makende manier het gesprek durven voeren.

Leiding geef je vanuit je essentie, je hart en je core durven te leven. De moed hebben om keuzes te maken, te realiseren en dus de daad bij het woord te voegen. Dat is leiding geven.

In de praktijk zijn er verschillende soorten leiderschap, denk aan persoonlijk, waarbij zelfkennis een essentiële voorwaarde is van leidinggeven. Onderwijskundig, als schoolleider wil je je hard maken voor de ontwikkeling van het onderwijs, zodat je positief kan bijdragen aan de prestaties van de leerlingen. Of op het gebied van Raad van Toezicht, waarbij je als leider rekening moet houden met de meest actuele en prioritaire uitdagingen binnen het toezicht.

Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al schreven willen wij als Spijtenburg het verschil maken door verder te vragen, te luisteren en onze ervaring in te zetten voor zowel jou als individu, als voor jouw organisatie. En dit doen wij niet alleen. Hiervoor hebben wij diverse professionele partners. Met vandaag speciale aandacht voor het leiderschap op het gebied van Raad van Toezicht.

Het proces van toezichthouden bestaat uit alle werkzaamheden die te maken hebben met het onderwijsleerproces. De rol van toezichthouder is niet meer de traditionele, op afstand staande, minder-zichtbare specialist. De nieuwe toezichthouder wil betekenis toevoegen, helpen, is betrokken en wil met impact werken voor de stichting, de bestuurder en de doelgroep. Het dichtbij zijn en verbinden met de verschillende gremia is een steeds belangrijkere voorwaarde voor de invulling van de rol van toezichthouder. Om jou te ondersteunen in het proces om innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar jij als toezichthouder voor staat bieden wij een training aan waarbij we samenwerken met een partner: Cordaet.

Met een team van ca. 20 doorgewinterde professionals en frisse blikken van jong talent, ondersteunt Cordaet jullie op het gebied van:

  • Organisatie ontwikkeling: Strategie herijking; sturen op boven- en onderstroom.
  • Team ontwikkeling: management development trajecten; team effectiviteit en coaching.
  • Persoonlijke ontwikkeling: de wasstraat l de zesdaagse; personal coaching.
  • HR transitie management: projectmanagement; ontwikkeling en implementatie van strategisch HR.

Wil je meer informatie over deze training of over een van onze andere trainingen? Bekijk dan onze informatiepagina.

Reageer

Spijtenburg Onderwijs
Auteur
Spijtenburg Onderwijs
Publicatiedatum
31-10-2019 13:45

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!