Functie Verpleegkundig Specialist Verpleeghuis (ouderenzorg)

Als verpleegkundig specialist aan de slag in de ouderenzorg? Hoe ziet je werkdag er dan uit? Wat is de grootste uitdaging binnen het werk? En welke competenties zijn voor dit beroep van belang? Een kleine greep uit de vragen die wij stelden aan Samantha de Bruin, Verpleegkundig Specialist Verpleeghuis.

Waarom de ouderenzorg?

Zoals de meesten weten hebben we tegenwoordig te maken met de vergrijzing. Doordat iedereen ouder wordt en de gezondheidzorg steeds meer ontwikkelt en verbeterd, worden we ouder en zal daardoor de zorg voor onze ouderen steeds meer gaan toenemen. De Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) heeft in juli 2019 een rapport uitgebracht met daarbij een factsheet waarin staat dat het aantal 90-plussers stijgt van 117.000 in 2015 naar 340.000 in 2040. Het aantal kwetsbare 65-plussers stijgt van 700.000 in 2010 naar 1.000.000 in 2030. Dit is een van de redenen dat ik heb gekozen voor de ouderenzorg. Naast dat de doelgroep gewoon erg leuk is, omdat ze een heleboel levenservaring en verhalen met zich meedragen, is de doelgroep ook enorm uitdagend. Ouderen krijgen helaas te maken met meerdere verschillende ziektebeelden, wat het vaak enorm ingewikkeld maakt. Om nog maar te spreken over de hoeveelheid aan medicamenten die ze moeten gebruiken. Naast deze fysieke factoren, kampen de ouderen helaas ook met eenzaamheid. Ik vind het mooi en waardevol om bij deze groep patiënten mijn steentje bij te kunnen dragen zowel op fysiek als op psychisch vlak en echt aandacht te hebben voor deze groep mensen waaronder hun eenzaamheid.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Als verpleegkundig specialist ben ik samen met de Specialist Ouderengeneeskundige verantwoordelijk voor de revalidatie afdeling in het verpleeghuis. Mijn werkdag begint met het ontvangen van de consulten (zorgvragen) die van de afdeling komen. Deze consulten worden door de verpleegkundige aan ons doorgegeven. Vervolgens voer ik de triage uit en beoordeel ik welke consulten als eerst uitgevoerd moeten worden. Naast dat ik de desbetreffende cliënten van de consulten langs ga, bereid ik ‘s morgens ook nog een opname voor. Gemiddeld komt er 2 á 3 keer per week een nieuwe opname, dit is afhankelijk van de doorstroommogelijkheden op de afdeling. Het komt regelmatig voor dat cliënten op de revalidatie afdeling wachten op een verpleeghuis plek.
In het verpleeghuis waar ik werk word er een multidisciplinair intakegesprek (MDI) verricht. Een MDI is een opname gesprek gezamenlijk met alle benodigde disciplines, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, (eventueel logopedist) verpleegkundige/verzorgende en Verpleegkundig Specialist of de arts. Als verpleegkundig specialist ben ik de voorzitter van het MDI en zorg ik dat alle disciplines aan het woord komen. Na het MDI verwerk ik alles in het dossier en schrijf ik de medicatie voor. In de middag werk ik de opname uit. Mochten er nog spoedconsulten komen, dan ben ik daar ook beschikbaar voor. Ook ga ik in de middag langs de cliënten op de afdeling. Twee dagen per week is er visite met de verpleegkundige en bespreken we alle cliënten van de afdeling. We checken de medische situatie, behandelafspraken, medicatie en bespreken kort de voortgang van de revalidatiedoelen. Ook is er wekelijks een multidisciplinair overleg (MDO) waarin we uitgebreid alle cliënten bespreken betreft de voortgang van de revalidatiedoelen.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?

Mijn functie als verpleegkundig specialist (VS) in het verpleeghuis geeft veel voldoening, omdat je zowel op medisch domein als op verpleegkundig vlak naast de cliënt kan staan. Ik heb regelmatig tijd om even bij de cliënt langs te gaan en te horen hoe het met hen gaat. Ik merk dat cliënten dat erg fijn vinden en graag een praatje maken. Een ander onderdeel wat mij voldoening geeft is dat ik de continue factor ben op de revalidatie afdeling. Ik werk 4 dagen per week en ben op de hoogte van wat er speelt. Cliënten (her)kennen mij, mits er geen cognitieve stoornissen zijn. Wel merk ik dat de functie verpleegkundig specialist voor de ouderen zorgvragers nog onduidelijk is. Dit leg ik iedere keer weer opnieuw aan hen uit.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?

Voor de functie van VS zijn alle zeven CanMEDS-competentiegebieden welke zijn beschreven in het beroepsprofiel van de VS van belang. Enkele competenties die extra aandacht vragen in het verpleeghuis zal ik toelichten. Voor een VS in het verpleeghuis is het van belang om over brede klinische (medische en verpleegkundige) basiskennis te beschikken van verschillende ziektebeelden die vaak voorkomen bij ouderen. De zorgvragers kampen vaak met meerdere ziektebeelden tegelijkertijd waardoor het soms lastig is om de juiste diagnose te stellen. Tevens is het handig om kennis te hebben van polyfarmacie, aangezien de gemiddelde cliënt ongeveer 10 á 15 verschillende soorten medicamenten gebruikt.
De rol van communicator is ook erg belangrijk in het verpleeghuis. Ouderen hebben vaak hulp en uitleg nodig in het begrijpen of overbrengen van de juiste informatie, waardoor er vaak en laagdrempelig contact is met de familie/eerste contactpersoon. Dit voorkomt onduidelijkheid bij de cliënt als bij de mantelzorgers en zorgt tevens voor het behouden van de betrokkenheid van de mantelzorgers.

Wat is je grootste uitdaging in je werk?

Landelijk is er een groot tekort aan specialist ouderengeneeskundigen (SOG), dit is terug te vinden in het rapport van juli 2019 van Verenso wat ik eerder aanhaalde. Zonder ingrijpen loopt het tekort aan SOG in 2034 op tot 1230 op de benodigde 2766 om aan de vraag te voldoen. Persoonlijk geloof ik dat er een mooie rol voor de Verpleegkundig specialist is weggelegd. Echter zullen de VS de SOG niet kunnen vervangen maar wel veel taken kunnen overnemen. Ook ben ik van mening dat de VS de kennis en kunde zich eigen moeten maken door de jaren ervaring op een en dezelfde afdeling. Daar waar de SOG na de studie geneeskunde, ook een 3-jarige opleiding tot SOG heeft gehad, zal de VS veel tijd en energie moeten steken om zichzelf bij te scholen, kennis te vergaren om voldoende kennis en ervaring te hebben van de verschillende ziektebeelden bij ouderen.

De grootste uitdaging als VS is om met de huidige tekorten aan SOG en dus ook de supervisie, zichzelf te blijven scholen en kennis verkrijgen en daarbij de oudere zorgvrager niet uit het oog verliezen. Iedere oudere cliënt is uniek, onder andere in denken, reageren, leerbaarheid, doelen en wensen. Dit maakt het leuk, interessant en erg leerzaam!

Meer informatie?

Ben jij op zoek naar een baan als verpleegkundig specialist? Met regelmaat hebben wij interessante vacatures beschikbaar. Neem gerust eens contact op met Jolien Peters om de mogelijkheden te bespreken (j.peters@spijtenburg.nl / 076-2063333).

Reageer

Auteur
Spijtenburg
Publicatiedatum
5-11-2019 11:09

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!