De dynamische en afwisselende week van een arts in de verslavingszorg

Mijn naam is Pieter Bodewits en ik ben werkzaam als arts in de verslavingszorg, een dynamische en afwisselende baan. Tijdens mijn werkweek beoefen ik vijf verschillende specialismen. Graag neem ik jullie mee in mijn achtergrond en hoe mijn enerverende werkweek er uitziet.

Iedere arts die afstudeert moet een keuze maken welk specialisme hij of zij gaat doen na de geneeskunde opleiding. Dit is best een lastige keuze. Zoveel dingen zijn interessant. Ook ik liep hier tegenaan. In aanloop naar mijn opleiding voor psychiater overwoog ik voortdurend of ik toch niet iets in de somatische hoek moest gaan doen. Bij toeval kwam ik terecht in de verslavingszorg. Nooit had ik kunnen vermoeden hoe afwisselend en dynamisch dit vak is.

Afgelopen maandagochtend kwam ik binnen op de detox afdeling en werd ik direct aangeklampt door een patiënt. Hij zat er volledig doorheen, had een erg zwaar weekend gehad. Hij wilde stoppen met de detox. Zijn leven was een puinhoop, het had toch geen zin. Ik legde hem als psycholoog uit dat hij geen conclusies mocht trekken over zijn leven zolang hij nog in detox zit. Het gesprek met jezelf ga je na die fase aan, niet eerder. Dan pas trek je conclusies. Een verslaafd brein houdt mensen voor de gek.

Op dinsdag was ik op de polikliniek voor opiaat verslaafden. Hier komen mensen die de neiging hebben de huisarts te mijden. Op het spreekuur zag ik een man met uitgebreid eczeem en ik schreef als goede huisarts wat voor. Ook sprak ik een vrouw die dacht dat ze zwanger was en ik deed onderzoek om haar vraag te beantwoorden.

Op woensdag wordt er met spoed een alcohol verslaafde man binnengebracht op de klinische afdeling. Hij ziet geel, heeft diabetes en heeft al dagen slecht gegeten. Als goede internist doe ik uitgebreid diagnostiek naar zijn leverontsteking en in overleg met de MDL arts en de diabetesverpleegkundige zorg ik ervoor dat hij stabiliseert en veilig kan ontgiften.

Op donderdag was ik een psychiater die een psychotische man moest behandelen die is gestopt met zijn GHB.

Op vrijdag heb ik als maatschappelijk werker een gesprek gehad met een medewerker van begeleid wonen om een patiënt te plaatsen die niet meer thuis kan wonen.

Op zaterdag kijk ik even terug op deze week en trek voor de zoveelste keer de conclusie; wat heb ik toch een ontzettend goede keuze gemaakt om in de verslavingszorg aan de slag te gaan!

Pieter Bodewits, MD
Verslavingsarts

p.bodewits@thehomeclinic.nl  
www.thehomeclinic.nl

Reageer

Pieter Bodewits
Auteur
Pieter Bodewits
Publicatiedatum
3-4-2019 14:10

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!