Wij overtreffen de vraag!

Ondervoeding een serieus probleem in de ouderenzorg

Ondervoeding van ouderen is een serieus probleem waar meer aandacht voor moet komen. Dat stellen Patiëntenfederatie Nederland en KBO-PCOB in een brief aan de Tweede Kamer.

Bewustwording bij ouderen, hun omgeving en mantelzorgers moet er toe leiden dat ondervoeding tijdig wordt herkend. Hierover organiseert de Tweede Kamer op 26 oktober 2017 een rondetafelgesprek.

Ondanks de toegenomen aandacht en ondanks de verschillende initiatieven om ondervoeding tegen te gaan blijft het een serieus probleem, aldus KBO-PCOB en Patiëntenfederatie Nederland.

Aanbevelingen

In de brief worden diverse aanbevelingen gedaan om de bewustwording omtrent de risico's van ondervoeding te vergroten en om ondervoeding tegen te gaan.

• Betere kennisdeling en - vergroting over voeding bij zorgverleners
• Zet waardig ouder worden, zingeving en kwaliteit van leven voorop
• Sla een brug tussen wetenschap en praktijk
• Bundel kennis, kunde en kapitaal op het gebied van samen en gezond eten
• Vergroot de bewustwording en herkenning bij ouderen, hun mantelzorgers en netwerk
• Maak programmatische eerstelijnszorg landelijk beschikbaar voor (kwetsbare) ouderen
• Heroverweeg de voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief
• Maak werk van implementatie

De volledige brief met aanbevelingen is te vinden via de website van de Patiëntenfederatie Nederland.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
23-10-2017 14:03

Het laatste nieuws

Pakweg een jaar geleden schreef mijn collega Carlo Brouwers het artikel 'De makkelijke weg'. Hierin vroeg hij zich openlijk af waarom in het onderwijs bij de werving van nieuwe collega’s toch zo vaak voor ervaring wordt gekozen als harde (leidende) eis. Is het maken van verbinding met de omgeving, dat je kennis hebt van zorg(structuren) en communicatief zeer vaardig moet zijn (denk aan mondige ouders) ook niet van groot belang? Het heeft te maken met het niet blindstaren op die ene eis, er is meer. Stel jezelf in staat om buiten de kaders om te denken.
Lees meer
Laat ik als eerste beginnen met het uiten van mijn grote RESPECT voor onze zorginstellingen, overheid en alle andere cruciale beroepen/instanties die ik hier niet noem, voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus! Als het aan mij ligt is de oplossing of de rem op deze sluipmoordenaar liever gister dan vandaag gevonden. Daar wil ik het in dit stuk verder niet over hebben. Ik wil nu vooral even inzoomen op wat er op dit moment gebeurt in het onderwijs, de sector waar ik veel in werk.
Lees meer
Mogen we even binnenkomen? Het zijn Els en Pim, ouders van Myrthe uit groep 8. Els ken ik van gezicht, waarschijnlijk van de ouderraad. Pim ken ik van de mail. Pim stuurt al vanaf het begin van mijn aantreden als interim directeur mails. Het onderwerp in deze mails is het vertrouwen in de schoolleiding en keuze van de leerkracht voor hun dochter.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close