Werken vanuit drijfveren

Met een blog van Jethro Groenheide

In het afgelopen jaar heb ik in mijn blogs verschillende thema’s uitgediept en vragen gesteld over leidende principes in het werk en hoe je daar succesvol in kan zijn. Het ging daarbij over leiderschap, over ervaring, over lef, over handelen vanuit kernwaarden en kwaliteitsbesef, over leren, over ontwikkeling.

De rode draad is voor mij dat je de grootste kans hebt op geluk (in je leven, in je werk) als je de dingen kunt doen vanuit je eigen drijfveren. Je eigen drijfveren definiëren je, dat ben je, die kosten geen moeite, die vind je leuk om te doen. En zeer waarschijnlijk ben je ook goed in die dingen die je doet vanuit die drijfveren.

Voor mij is het leidende principe ‘helpen’ – ik ben een helper en ik vind het fijn om met mensen in gesprek te zijn, verhalen te delen. Ik heb het graag over kansen en mogelijkheden en hoe ik daarbij kan helpen. Dat inspireert me en daar word ik blij van. Soms blijft een gesprek wat langer door je hoofd gaan en wil je daar nog iets meer mee.

Zo’n inspirerend gesprek, geheel aansluitend op het betoog om vanuit drijfveren te werken, had ik een tijdje terug. Het verhaal van Jethro Groenheide was zo inspirerend, zo kwetsbaar en, vermoed ik, ook zo herkenbaar, dat ik hem vroeg om dit op te schrijven en als blog aan te bieden aan de lezers van onze nieuwsbrief. Het zijn toch deze uit het leven gegrepen ervaringen die meer zeggen dan tegeltjeswijsheden, hoe gemeend ook.

Binnen een paar dagen leverde Jethro zijn verhaal in – ik was (en ben) onder de indruk. Zijn verhaal, met zijn inzichten en leerpunten zal hem tot een goede coach maken. Een coach die vanuit sterke drijfveren zal werken en toekomstige cliënten verder zal kunnen helpen vanuit herkenning, opgedane inzichten en drijfveren. Ik wens jullie allen een toekomstig coach als Jethro toe.

BLOG Jethro Groenheide

“Er is geen draagvlak meer en we hebben het idee dat je het niet naar je zin hebt. Je mag je spullen pakken en we willen voorstellen dat je de komende tweeënhalve maand vrijgesteld bent van werk.” Dat kreeg ik van de algemeen directeur half oktober dit jaar te horen. Of ik de volgende week wilde laten weten dat ik akkoord was. Mijn dienstverband was pas zeven maanden oud. Ik ging dan ook akkoord.

In de vrijgestelde periode dacht ik goed na. Ik liet mijn vierentwintig jarige carrière de revue passeren. In al die jaren had ik elf werkgevers versleten. Van binnendienst medewerker had ik het tot supply chain manager bij een grote retailer geschopt. Elke verbreking van de arbeidsovereenkomst had een autoriteitsissue of verveling van mijn kant als oorzaak. Ik zag mijzelf niet bij een twaalfde werkgever aan de slag gaan. Het was bijna gênant om op Mijnpensioenoverzicht.nl de vele instanties te zien staan waar ik een bedrag had gespaard, uit te keren vanaf mijn zevenenzestigste (of later).

Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Waar word ik enthousiast van? Wat is mijn diepste overtuiging? Waar ligt mijn passie?

In 2009 strandde mijn huwelijk, ik werd uit mijn koophuis in Den Bosch gezet en ik verloor als gevolg van de crisis mijn baan. Drie van de vier grootste externe stressoren (een overlijden was mij nog bespaard gebleven) zorgden ervoor dat ik een depressie terecht kwam. Alleen in mijn huurhuisje kwamen de muren op mij af, mijn kinderen kwamen om de week en ik voelde mij diep ongelukkig in Breda, ik sliep slecht en dronk om te verdoven.

Met een vriendin woonachtig aan de Zwitserse grens skypte ik veel. Zij had zich tot lifecoach omgeschoold en zij adviseerde mij om te gaan lopen: ruik het bos en neem het groen om je heen bewust waar. In het nabij gelegen Mastbos ben ik langzaam gestart. Eerst vijf minuten wandelen, dan twee minuten op een draf lopen. Dit breidde ik om de dag uit. Ik zag de seizoenen het bos in z’n greep krijgen en de laaghangende mist over de heide. Een verregend bos in de ochtend behoorde tot mijn favoriete geuren. Ik merkte in het hoofd dat ik alles een plaats kon geven. Ik kreeg meer energie en ideeën en werd mij bewust van het vrijgekomen stofje in mijn bovenkamer, ik kon meepraten over een ‘runners high’. Thuisgekomen na een duur- of intervalloop voelde ik mij als herboren, ik kon weer iets beter de wereld aan. Na zes maanden liep ik tien kilometer en binnen een jaar de halve marathon. Als ik langer dan twee dagen niet had gelopen, werd ik kribbig. Ik moest lopen.

Na een jaar trof ik mijn huidige vrouw, we kregen kinderen, bouwde onze vriendenkring uit en kochten een huis nabij Breda, uiteraard niet ver van het Mastbos. Ik liep 11 marathons en had meerdere vrienden enthousiast gemaakt om te lopen. Alles liep voortvarend, enkel die onrust in mijn werk. Waarom was ik ontevreden? Waarom zocht ik de confrontatie op met mijn leidinggevende en verdween dan weer van het toneel? “Als ik kijk naar mensen, processen en systemen, dan ben jij Jethro het beste met mensen!" kreeg ik nog wel eens ingefluisterd door collega’s.

Bij mijn één-na laatste werkgever had ik voor een vaststellingsovereenkomst een coach onderhandeld. Iemand die mij helpt bij mijn loopbaankeuze en mijn onrust probeert te temperen door inzichten in mijzelf. De eerste sessie maakte ik een moodboard met gescheurde foto’s uit tijdschriften van een bos, een hardloper, vrienden, familie en reizen. De tweede sessie kwam mijn hang naar vrijheid en liefde voor de natuur naar boven. Bij de elfde sessie liepen we over het strand van Monster naar Scheveningen. Pim, mijn coach, legde figuurlijke de bal op de stip en ik schoot deze in het doel: ik wist het nu zeker! Mijn passie ligt bij lopen in het groen en mensen enthousiasmeren voor (hard)lopen, een luisterend oor te zijn en te helpen tot rust te komen in de natuur. Ik moet van mijzelf nu doorzetten om mij naar coach om te scholen. De laatste paar weken ben ik driftig aan het lezen over het vak. Running therapie, wandel- of natuurcoaching en looptrainingen geven sluiten bij mijn passie aan.

Het komend half jaar volg ik een gecertificeerde opleiding tot coach en running therapeut. Het ondernemingsplan is in de maak en door mijn ideeën in mijn netwerk kenbaar te maken, proef ik overal kansen. Ik geef mijzelf een periode van twee jaar, maar ben ervan overtuigd dat ik gelukkig word van deze keuze. De twaalfde werkgever lijkt verder weg dan ooit.

Achteraf ben ik zeer dankbaar dat de algemeen directeur mij ontsloeg. Over drie weken zal ik hem nog de hand schudden als ik alle bedrijfseigendommen en auto inlever. “Bedankt voor deze kans!” zal ik hem toevertrouwen. Hij zal mij verbaasd aankijken.

---

Jethro bedankt!

En mede namens Jethro en het hele team van Spijtenburg: bedankt voor je belangstelling voor (de nieuwsbrief van) Spijtenburg. Wij zien je graag in het volgende jaar en wensen je hele mooie dagen en een heel fijn, goed, gezond en gelukkig 2020!

Reageer

Carlo Brouwers, Managing Partner
Auteur
Carlo Brouwers, Managing Partner
Publicatiedatum
13-12-2019 13:10

Het laatste nieuws

er moet nog veel gebeuren wil het (hoger) onderwijs de vlucht richting internationalisering halen.
Lees meer
"Internationalisering draagt bij aan het gevoel welkom te zijn en helpt ieder kind om zich voor te bereiden op een steeds internationalere samenleving”
Lees meer
Wetenschappelijke studies tonen aan dat leerlingen betere resultaten boeken wanneer ze niet alleen via de schooltaal leren, maar ook via hun moedertaal.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!

Cookie policy

Omdat we je een prettige gebruikerservaring willen bieden, maken wij gebruik van cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk, andere helpen ons de website te verbeteren en jou te voorzien van nieuws en vacatures afgestemd op jouw interesses. Wanneer je op ‘accepteren’ klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Meer informatie hierover vind je in ons privacy statement.
Meer weten?