Wij overtreffen de vraag!

Is het werven van zorgprofessionals slechts een druppel op een gloeiende plaat?

Personeelstekort in de zorg, eerder schreven we hier al een kort artikel over. De cijfers zijn nog steeds onveranderd en zorgwekkend. Het aantal banen in de zorg wordt door het UWV geschat op 1,1 miljoen. Dit houdt in dat de zorg de grootste sector op de arbeidsmarkt is binnen de Nederlandse economie. Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose stijgt het aantal banen in de zorg met 52.000 tot en met 2019. In 2022 zou het personeelstekort zelfs op kunnen lopen tot 125.000 zorgprofessionals.

Als gevolg hiervan worden er door zorginstellingen, zorgopleidingen en het ministerie plannen gemaakt om zorgprofessionals te werven en zo het tekort te dichten. Is dit wel de juiste manier? Want aan de andere kant vertrekken er ook veel mensen uit de zorg, waardoor het werven van zorgprofessionals slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Zo zegt 60% van de jongeren die werkzaam zijn geweest in de zorg hier niet meer terug te willen keren. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een te hoge werkdruk (als gevolg van personeelstekort) en niet voldoende begeleiding.

Wanneer mensen geïnteresseerd zijn om in de zorg te werken, maar ze taken krijgen als het opvouwen van handdoeken, zullen zij sneller een ander werkveld zoeken en door de achterdeur vertrekken. Dit is een gevolg van gebrek aan tijd en personeel om deze mensen vakkundig te begeleiden. Het ontstaan van een (te) hoge werkdruk resulteert in het feit dat de zorgzwaarte per professional omhoog gaat. Als gevolg hiervan stijgt het gevraagde opleidingsniveau; van mbo-niveau 2 naar 3, van 3 naar 4, van mbo naar hbo en van hbo naar wo.

Enerzijds is het dus belangrijk om voldoende zorgprofessionals te werven. Hierbij is het zaak, ondanks de aanhoudende wervingsproblemen, zorgprofessionals te werven met het gewenste opleidingsniveau en competenties die passen bij de huidige vraag. Anderzijds is het zaak om ervoor te zorgen dat er geen leegloop ontstaat door vertrekkende zorgprofessionals. Het is hierbij belangrijk om nieuwkomers goed te begeleiden. Op dit moment gebeurt dat in de praktijk niet of nauwelijks.

Om het personeelstekort en de werkdruk terug te dringen staat de zorg dus voor een grote uitdaging. 

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
4-12-2018 11:10

Het laatste nieuws

Ben jij arts of wil jij arts worden? Ben je nieuwsgierig en geduldig? Dan is de medische specialisatie tot psychiater iets voor jou!
Lees meer
Dat er een tekort aan personeel is in de zorg weten we inmiddels allemaal. Eerder schreven we hier al een aantal artikelen over. Verpleegkundig personeel is hier geen uitzondering op. Uit recent onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen tot gevaarlijke situaties leidt. Dit brengt de veiligheid van de patiënten in gevaar. Aan het onderzoek hebben 2925 zorgprofessionals meegedaan die werkzaam zijn in het ziekenhuis, velen van hen anoniem, uit angst voor hun baan. Medewerkers en deskundigen hebben inmiddels hun zorgen uitgesproken.
Lees meer
De leerkracht is in mijn ogen de topsportcoach in het onderwijs. De leerlingen zijn hierin de topsporters. Iedere leerling op zijn of haar niveau uiteraard. De leerkracht begeleidt de leerling naar zijn of haar topprestatie toe. Daarin is het team eromheen van wezenlijk belang om die prestatie te behalen.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close