Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Eerder schreven we al een stuk over de negatieve trend waarin te zien is dat steeds minder zzp’ers zich verzekeren. Vier op de tien zzp’ers is überhaupt niet voorbereid op een eventuele arbeidsongeschiktheid. In het pensioenakkoord van juni 2019 staat dan ook dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen verplicht wordt.

Nu, zo’n acht maanden later, begint de verplichte verzekering vorm te krijgen. Dit blijkt uit stukken die in handen zijn van Het Financieel Dagblad. Het gaat om een akkoord op hoofdlijnen dat bereikt is door de sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid. Het gaat dus (nog) niet om een officieel akkoord. “Ik kan niet zeggen dat er binnenkort een compleet andere verzekering aan minister Wouter Koolmees van sociale zaken wordt voorgelegd”, aldus een woordvoerder. Het is de bedoeling dat de Stichting van de Arbeid de verzekering deze week voorlegt aan de Tweede Kamer en het kabinet.

Niet voorbereid

Een groot deel van de zzp’ers is niet voorbereid op eventuele arbeidsongeschiktheid. Maar liefst acht op de tien (!) zelfstandigen is onverzekerd. Vier op de tien is helemaal niet voorbereid. Zij hebben geen broodfonds, belegging of spaargeld. Zelfs geen partner om op terug te vallen mocht dit nodig zijn. Redenen om zich niet te verzekeren zijn met name financieel, de kosten zijn te hoog. De premies variëren van 100 tot 200 euro per maand, in het ergste geval kunnen deze zelfs 500 euro bedragen.

Daarnaast zijn er ook nog zelfstandigen die vanwege hun beroepsgroep of leeftijdscategorie zich niet eens kúnnen verzekeren. Verzekeraars schatten de kans op uitval te groot en verstrekken geen polis.

Verschillende vakbonden trokken aan de bel en een verplichte (betaalbare) arbeidsgeschiktheidsverzekering staat al een aantal jaar ter discussie. De groep zzp’ers die niet verzekerd is groeit nog steeds. “Ook zzp’ers moeten voldoende sociale zekerheid genieten, en zich dus verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid”, aldus Harry van de Kraats van werkgeversorganisatie AWVN.

Premie

De Stichting van de Arbeid is voor de arbeidsongeschiktheidswet uitgekomen op een maximaal bedrag van €1650,- bruto per maand. Om de verzekering betaalbaar te houden wordt deze soberder dan de uitkering voor werknemers in loondienst, blijkt uit de stukken van Het Financieel Dagblad. De maandelijkse kosten zullen, naar verluid, variëren van €80,- tot €130,-.

De hoogte van de premie wordt inkomensafhankelijk. Daarnaast hangt de hoogte af van de wachttijd. Dit en de periode die een zzp’er zelf moet zien door te komen zonder inkomen. Ze kunnen hier bijvoorbeeld een broodfonds, eigen vermogen of een aparte verzekering voor gebruiken. De wachttijden zullen een half jaar, een jaar of twee jaar zijn. Bij twee jaar valt de premie lager uit. Zelfstandigen kunnen zelf hun wachttijd kiezen. Wordt er niet gekozen, dan bedraagt de wachttijd twee jaar.

Zelfstandigen die op dit moment een soortgelijke verzekering hebben kunnen om vrijstelling voor de nieuwe verplichte verzekering vragen. Als deze voldoet aan de voorwaarden van het UWV zullen zij deze vrijstelling ook krijgen.

Zzp’ers aan het woord

Tot schrik van zzp’ers werd er in het pensioenakkoord melding gemaakt van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op dat moment begonnen zzp’ers zich te roeren. “We worden nergens bij betrokken”, aldus een zzp’er. “Er wordt over ons gesproken in plaats van mét ons”.

Nu de verplichte verzekering er toch echt lijkt te komen denkt Roos Wouters, woordvoerder van de Werkverzekering, dat de achterban wederom niet positief zal reageren. “Nog altijd voelen zzp’ers zich ongehoord”

Naar verwachting zal de nieuwe verzekering om en nabij 2024 in gaan. Deze zal uitgevoerd worden door het UWV.

 

Bron: Algemeen Dagblad & Trouw

Reacties (1)

Jeroen 5-3-2020 17:59
Ik vraag me af wat dit gaat betekenen voor parttime zzp-ers zoals ik. Ik heb gewoon een 0,8 fte baan waarmee ik mijn inkomen verdien en doe daarnaast wat zzp-werk. Als ik arbeidsongeschikt raak, is de inkomstenderving doordat ik niet meerk kan zzp-en echt wel mijn minste probleem.... maar een te hoog minimumbedrag aan maandpremie heeft onder de gedeeltelijk hetzelfde effect als arbeidsongeschiktheid. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
2-3-2020 15:58

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!