Wij overtreffen de vraag!

Jonge artsen kampen met burn-out

De afgelopen jaren is het aantal jonge artsen met een burn-out aanzienlijk toegenomen. 20 procent van de artsen onder de 35 jaar heeft burn-out klachten. Twee jaar geleden was dit nog 13 procent. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2000 artsen van de zorgverlenersorganisatie VvAA.

Slechter dan het landelijk gemiddelde

Het landelijk gemiddelde m.b.t. burn-out klachten ligt op 15 procent, 5 procent lager dus. Ook hun oudere collega-artsen scoren met 11% aanzienlijk lager. Thomas Schok, bestuurslid bij de VvAA en chirurg in opleiding, zegt dat dit onderzoek eerdere bevindingen bevestigt dat de situatie met jonge artsen op dit moment zorgelijk is. ‘Dat verbaast me niet, ik maak het dagelijks mee. We moeten hier echt iets aan doen’.

Vooral door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk voor jonge artsen de afgelopen twee jaar snel toegenomen. ‘Doordat artsen in opleiding over minder mensen in hun team beschikken, kunnen zij hun werk niet uitoefenen zoals ze dat zouden willen’. Dit is mede het gevolg van parttime werken. ‘Het is mooi dat we dit nu kunnen, maar als er vijf artsen vier dagen per week werken, betekent dit een arts minder voor hetzelfde werk’, aldus Jill Mentink, longarts in opleiding.

Kanttekening

Peter Lugtig, universitair hoofddocent methodologie ziet het rapport als een ‘quickscan’. Hij bekeek het onderzoek en stelt dat het heel goed zou kunnen dat alles netjes is uitgevoerd. ‘Maar een methodologische paragraaf ontbreekt, waardoor het mogelijk is dat de cijfers iets afwijken’, stelt hij.

Nieuwe generatie

Het feit dat een nieuwe generatie doordringt tot de werkvloer speelt ook mee. De privésituatie van deze generatie is namelijk anders dan bij oudere generaties. ‘In de oude generatie was de man voornamelijk kostwinner en zorgde de vrouw voor de kinderen. Nu hebben jonge doctoren partners die ook werken en minder begrip hebben voor opleidingsavonden en weekenddiensten. Dit moet allemaal worden ingepast’, aldus Thomas Schok.

Jonge artsen zeggen dat ze van alle kanten worden bestookt met taken en dat ze geen invloed hebben op hoe hun werkdag eruit ziet of in welk ziekenhuis of huisartsenpraktijk zij hun opleiding volgen. Het gebeurt regelmatig dat artsen met meerdere telefoons op zak lopen om maar voor iedereen beschikbaar te zijn.

Gebrekkige techniek

Waar leeftijdsgenoten in het bedrijfsleven werken met de nieuwste telefoons en computers wordt er in de zorg nog gewerkt met een fax. ‘De fax is een tijdrovende, anachronistische onhandigheid die in ziekenhuizen nog overuren draait, omdat persoonlijke medische gegevens daarmee wel verzonden mogen worden, stelt Mentink. De gebrekkige techniek in de zorg zorgt ervoor dat men nog meer tijd kwijt is, terwijl dit sneller kan.

Dit alles bij elkaar leidt tot andere zorgwekkende conclusies uit het onderzoek. Minder dan de helft geeft aan werken in de zorg niet aan anderen aan te bevelen. Daarnaast zegt slechts één op de drie zorgverleners het huidige werk tot het pensioen voort te willen zetten. Wilmar Schauferli, hoogleraar arbeidspsychologie aan de UU zegt; ‘We zitten nu al met een tekort in de zorg. Hoe moet het dan straks als deze artsen het werk niet eens aan hun kinderen aanbevelen?’

 

Bron: de Volkskrant

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
3-12-2019 12:45

Het laatste nieuws

Ben jij arts of wil jij arts worden? Ben je nieuwsgierig en geduldig? Dan is de medische specialisatie tot psychiater iets voor jou!
Lees meer
Dat er een tekort aan personeel is in de zorg weten we inmiddels allemaal. Eerder schreven we hier al een aantal artikelen over. Verpleegkundig personeel is hier geen uitzondering op. Uit recent onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen tot gevaarlijke situaties leidt. Dit brengt de veiligheid van de patiënten in gevaar. Aan het onderzoek hebben 2925 zorgprofessionals meegedaan die werkzaam zijn in het ziekenhuis, velen van hen anoniem, uit angst voor hun baan. Medewerkers en deskundigen hebben inmiddels hun zorgen uitgesproken.
Lees meer
De leerkracht is in mijn ogen de topsportcoach in het onderwijs. De leerlingen zijn hierin de topsporters. Iedere leerling op zijn of haar niveau uiteraard. De leerkracht begeleidt de leerling naar zijn of haar topprestatie toe. Daarin is het team eromheen van wezenlijk belang om die prestatie te behalen.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close