O2A5 realiseert zij-instroom traject naar de baan van leerkracht

Vanaf november 2018 is O2A5 actief een wervingscampagne gestart om zij-instroom te kunnen realiseren naar de baan van leerkracht. Dit idee is ontstaan vanuit het bestuur, in samenwerking met de directeuren en de stafmedewerkers, om een ander potentieel aan te kunnen boren van mensen die al wel affiniteit hebben met onderwijs, maar op dit moment nog niet in het onderwijs werken. Wij vroegen ons hierbij af hoe we deze doelgroep kunnen bereiken en zo met hen in contact te komen?

O2A5 is gestart met het inschrijven en bijwonen van een Rabobank event in de regio Gorinchem, waar wij ons als onderwijsorganisatie hebben mogen presenteren. Tijdens dit event hebben de aanwezige stafmedewerkers en directeuren een grote groep van meer dan 30 tot 40 geïnteresseerden gesproken. Ze waren zeer positief verrast over het feit dat zoveel mensen uit andere beroepsgroepen het onderwijs een warm hart toedragen.

Hierop heeft O2A5 een vervolgtraject opgezet en alle geïnteresseerden van het Rabobank-event benaderd voor een informatieve bijeenkomst bij O2A5 zelf. Heel spannend om dan te ervaren of het enthousiasme voor het onderwijs dan ook echt tot wasdom komt. En jawel, tijdens de eerste informatie bijeenkomst in Arkel kwamen meer dan 25 geïnteresseerden luisteren naar de bestuurder. Daarnaast was er de mogelijkheid om te speeddaten met verschillende medewerkers (staf, leerkracht, directeur) om nog meer informatie op te doen over het onderwijs en in het bijzonder O2A5 zelf. Tot op heden lijkt de aanpak die is gekozen succesvol. Van de 25 geïnteresseerden zijn er 21 gestart met een meeloopdag, om te ervaren hoe het is om leerkracht te zijn en ‘of zo’n school nu echt wel wat is’.

Inmiddels zijn er al verschillende kandidaten gestart met een uitgebreid oriëntatie traject om, naast meelopen en kijken, ook zelf actief te zijn in de groep, uiteraard onder leiding van een leerkracht. Na iedere stap in het proces, dus na de informatieavond, de meeloopdag en nu ook het oriëntatie-traject volgt een gesprek met de kandidaat, personeelszaken en de betrokken directeur. Hierin reflecteren we op de opgedane ervaring en of de stap naar het onderwijs nog steeds goed voelt.

Uit de praktijk blijkt dat zo’n zij-instroom traject een intensief traject voor O2A5 is, maar zeker ook voor de kandidaten zelf. O2A5 heeft ingezet op een zeer gedegen en zorgvuldige gespreks- en oriëntatiefase, omdat O2A5 wil, dat wanneer een kandidaat geschiktheid toont, de ontwikkeling naar leraar/leerkracht ook echt slaagt.

Voor het komende schooljaar willen we binnen O2A5, als dit binnen de organisatie mogelijk is, vijf tot acht plaatsen realiseren voor zij-instromers. Verdringing van zittend personeel is niet aan de orde. Gezien het feit, dat we op de lange termijn deze kandidaten hard nodig hebben, is O2A5 voornemens om vacatureruimte in overleg met de scholen te reserveren voor deze groep nieuwe leraren. Het allermooiste zou zijn, dat vaste medewerkers vrijwillig kiezen voor een plaatsje in de invalpool, zodat de zij-instromers het vak op een vaste plek en school zich eigen kunnen maken.

Naast het realiseren van zij-instroom plaatsen, is begeleiding van deze ‘nieuwe’ collega’s van groot belang. Hierin zal O2A5 gaan investeren, omdat we dit zij-instroomtraject tot een groot succes gaan en willen maken.

Het O2A5-zij-instroom traject zoals we hebben opgezet kent de volgende stappen:

• Informatiebijeenkomst
• Meeloopdag op een school van O2A5
• Matchinggesprek (gaan we wel of niet het oriëntatietraject in)
• Oriëntatietraject
• Beslissingsgesprek (gaan we wel of niet het geschiktheidsonderzoek in)
• Geschiktheidsonderzoek i.s.m. de opleiding zij-instroom
• Evaluatiegesprek (gaan we wel of niet de opleiding in)
• Starten met de opleiding zij-instroom
• Aan het werk gaan binnen O2A5

Wij zijn als O2A5 zeer verheugd dat zoveel kandidaten zich hebben gemeld voor een oriëntatie op een zij-instroom-traject in het onderwijs. Langs deze weg wil O2A5 alle belangstellenden enorm bedanken voor de getoonde interesse en inzet.

Op naar een prachtige onderwijsbaan en een succesvolle toekomst samen.

Wilt u meer informatie over onze organisatie en/of het zij-instroomtraject, dan kunt terecht op onze website www.o2a5.nl onder “werken bij O2A5”.

Wij van Spijtenburg Onderwijs danken Ruud Blaas en O2A5 voor het delen van hun verhaal met betrekking tot de zij-instroom in het onderwijs. Het is goed om te zien dat zij de ‘blik naar buiten’ hebben durven wagen.

Reageer

Ruud Blaas, Clusterdirecteur
Auteur
Ruud Blaas, Clusterdirecteur
Publicatiedatum
12-3-2019 13:39

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!