Wij overtreffen de vraag!

Financiering kwaliteitsbeleid ontbreekt

Om de instroom van bedrijfsartsen toe te laten nemen, staat de vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in 2020 voor een belangrijk jaar. Met name als het gaat om structurele financiering van kwaliteitsbeleid en specifieke maatregelen om deze instroom te vergroten. De NVAB had dan ook verwacht dat dit in de begroting meegenomen zou worden, echter bleek dit niet het geval.

Gemist in de begroting

“Juist het onderwerp financiering voor kwaliteitsbeleid missen we in de begroting”, aldus Gertjan Beens, NVAB voorzitter. Hij zegt dit als reactie op de begrotingen van de ministeries voor Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) en die van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Bij SZW is men zich bewust van de noodzaak om meer bedrijfsartsen op te leiden en zien ze in dat een goed kwaliteitsbeleid hiervoor belangrijk is. Hiervoor is een kwaliteitstafel ingericht, echter wordt er geen geld beschikbaar gesteld. “Anders dan de curatieve sector moeten wij op zoek naar private financiering, een lastige opgave”, zo stelt Beens.

Tot genoegen van de NVAB gaat het kabinet werken aan een Arbovisie 2030, echter kan hier ook een kanttekening geplaatst worden. Men gaat zich hierin richten op werknemers, hierdoor gaat een grote groep werkenden, bijvoorbeeld zzp’ers, buiten de boot vallen. “Er is wel aandacht voor sociale zekerheidsregelingen voor deze groep, organiseer dan ook arbeidsgerelateerde zorg voor álle werkenden”.

Niet verrast, wel teleurgesteld

Beens zegt niet verrast te zijn, maar wel teleurgesteld over het feit dat het domein arbeid en gezondheid niet in de begroting van VWS is meegenomen. “Het blijft wringen dat de arbeidsgerelateerde zorg niet onder VWS, maar onder SZW valt. Het staat een integrale aanpak van de zorg in de weg, mensen hebben maar één gezondheid”, aldus Beens. Het zou voor hun zorg niet uit moeten uitmaken of die wordt beïnvloed door werk of biologische factoren.

 

Bron: Medisch Contact en NVAB

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
4-10-2019 15:06

Het laatste nieuws

De leerkracht is in mijn ogen de topsportcoach in het onderwijs. De leerlingen zijn hierin de topsporters. Iedere leerling op zijn of haar niveau uiteraard. De leerkracht begeleidt de leerling naar zijn of haar topprestatie toe. Daarin is het team eromheen van wezenlijk belang om die prestatie te behalen.
Lees meer
De rode draad is voor mij dat je de grootste kans hebt op geluk (in je leven, in je werk) als je de dingen kunt doen vanuit je eigen drijfveren. Je eigen drijfveren definiëren je, dat ben je, die kosten geen moeite, die vind je leuk om te doen.
Lees meer
Het sollicitatiegesprek, de eerste echte confrontatie tussen jou en misschien wel je nieuwe werkgever. Het is van belang dat je er netjes en verzorgt uitziet en zelfvertrouwen uitstraalt. Een goede eerste indruk kun je immers maar één keer achterlaten.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close