Wij overtreffen de vraag!

Waarom ik voor de psychiatrie heb gekozen

Ben jij arts of wil jij arts worden? Ben je nieuwsgierig en geduldig? Dan is de medische specialisatie tot psychiater iets voor jou!

Tijdens mijn co-schappen stelde ik mij maximaal open voor elk ander medisch specialisme, waarbij ik ook sterk aangetrokken werd door het vak dermatologie, maar psychiatrie paste mij veruit het beste.

Daarbij speelde mee dat ik tijdens dat co-schap op een donderdag mocht meedraaien in de crisisdienst in Den Haag, en ik in de ochtend mee mocht kijken met een psychiater. Hij was gevraagd om een verwarde vrouw te beoordelen, die vervolgens tegen haar wil moest worden opgenomen. Bij die gelegenheid, ik zie het me nog steeds doen, liep ik naar haar toe, en ging naast haar zitten om een praatje te maken, en dat terwijl haar familieleden en buurtgenoten er opgewonden bij stonden. Mijn actie kalmeerde haar, en tot ieders stomme verbazing stapte zij zonder verzet, en dus zonder inzet van ingeroepen politie, de ambulance in. Ik weet nog steeds niet waar ik dit vandaan haalde, maar de psychiater was vol lof, en troonde me nog dezelfde dag naar de baas van de crisisdienst met de aanbeveling mij alvast een baan in de Haagse psychiatrie in het vooruitzicht te stellen.

Ik koos inderdaad voor psychiatrie, mogelijk ook doordat ik naast geneeskunde filosofie gestudeerd had. Psychiatrie is hoe dan ook het meest filosofische medisch specialisme dat er is. Ik werkte drie maanden voor deze Haagse psychiatrie, om vervolgens al snel, voor die tijd zeer snel, in opleiding tot psychiater te komen.

Als ik als arts opnieuw voor de keuze van een medisch specialisme gesteld zou worden, zou ik beslist weer kiezen voor psychiatrie. Dichtbij filosofie, maar ook dicht tegen theologie en godsdienstigheid of levensovertuiging in bredere zin aan, immers in welk vak zit je dichter aan tegen wat iemand ten diepste beweegt dan in de psychiatrie. Ik heb er zelfs een promotiestudie aan gewijd: de pastorale psychiatrie van Alphonse Maeder (1882 –1971). Dit gaat over de vraag; onder welke condities jij en ik nog een fatsoenlijke psychiater zijn als wij ons in ons psychiatrisch handwerk ook zouden bedienen van geestelijke verzorging.

Dr JWG (Hans) Meissner, psychiater (PhD, MD, MA)

Reageer

Dr JWG Hans Meissner
Auteur
Dr JWG Hans Meissner
Publicatiedatum
16-1-2020 13:35

Het laatste nieuws

Afgelopen week debatteerde de tweede kamer over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Voor dit debat stuurde het ministerie van VWS een tussenrapportage van het onderzoek ‘De realiteit en waarde van flexwerk in de zorg’ naar de tweede kamer. Het gaat om een onderzoek van het CAOP en Kennisland, dat is gehouden onder diverse typen flexwerkers, zowel intern als extern, zzp’ers en uitzendkrachten.
Lees meer
Na zevenenhalf jaar stop ik als bestuursvoorzitter bij de onderwijsinstelling Salto. Vanaf maart ga ik beginnen met een nieuwe uitdaging: ik ga aan de slag bij Spijtenburg. Daarom wil ik mezelf graag aan jullie voorstellen: mijn naam is Angelica Bus (56 jaar), tot voor kort dus werkzaam als bestuurder bij een grote onderwijsinstelling in Eindhoven. Bij Spijtenburg ga ik aan de slag als senior consultant op zowel werving & selectie als advies. Mijn passie ligt in het verder helpen van organisaties met bestuurlijke, organisatorische en personele vraagstukken in onderwijs, overheid en zorg. Ik heb erg veel zin om met deze nieuwe uitdaging te beginnen en met nieuwe mensen in contact te komen.
Lees meer
Eind 2019 heeft stichting Het Vergeten Kind een onderzoek uitgevoerd naar wisselende hulpverleners en de gevolgen hiervan, als onderdeel van de campagne: ‘Ieder kind een liefdevol thuis, stop het wisselen van hulpverleners’. Er wordt antwoord gezocht op vragen als: met hoeveel hulpverleners heeft een kind te maken? Hoeveel keer verhuist een kind, en hoeveel invloed heeft dat op zowel het kind als de hulpverlener? Voor dit onderzoek zijn 110 kinderen en 89 hulpverleners ondervraagd.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close