Wij overtreffen de vraag!

Psychiaters trekken aan de bel

Gisteren schreven we een stuk over belangrijke wetswijzigingen in de zorg voor 2020. Een van deze nieuwe wetten, de Wvggz, is al enige tijd een punt van discussie. Voor invoering van deze wet, die op 1 januari is ingegaan, werd deze al ‘ondoordacht’ en ‘een papieren monster’ genoemd. Een maand na invoering van de wet uiten verschillende psychiaters hun onvrede: ‘een gesprek van een kwartier met een patiënt kost 2,5 uur aan administratie’.

Onvrede

Psychiaters noemen langere wachttijden, meer bureaucratie en minder zorg als gevolgen van de invoering van de nieuwe wet. ‘We kunnen ons werk straks niet meer fatsoenlijk doen’, aldus de NVvP afgelopen november.

Claar Mooij, geneesheer-directeur, noemde de nieuwe wet zelfs een ‘bureaucratisch monster’. ‘Wij willen met name mensen behandelen. Straks zijn er voor elke beslissing in de verplichte zorg administratieve handelingen nodig’.

Toch ziet ze ook goede aspecten. ‘We kunnen straks meer zorg op maat bieden, ook in de thuissituatie. Verplichte zorg betekent dus niet meer dat iemand altijd moet worden opgenomen.

Honderd brieven

De nieuwe wet moet er voor zorgen dat er minder verplichte zorg geboden hoeft te worden, doordat de patiënt en de familie meer betrokken worden bij de behandeling. Anderzijds zijn er meer mogelijkheden voor behandelaars. Zij mogen patiënten gedwongen behandelen en medicatie toedienen.

Mooij stelt echter; ‘het is veel erger dan waar we bang voor waren, overal loopt het systeem vast.’ Zij is werkzaam in een ggz-instelling waar om en nabij de 3000 patiënten worden behandeld. Tientallen hiervan vallen binnen de verplichte zorg. ‘Voor elke stap die je zet moet je een brief opstellen. Binnen een tijdsbestek van een paar weken kunnen er voor een patiënt wel twintig brieven nodig zijn.’ Als er iets wijzigt in de behandeling moeten burgemeesters, gemeenten, het openbaar ministerie en/of advocaten hiervan op de hoogte zijn. ‘Hiervoor sturen we per patiënt soms wel 100 brieven per jaar, t.o.v. een enkele brief vorig jaar’.

Tegenstrijdigheid in de wet

Volgens Mooij zitten er denkfouten in de nieuwe wet waardoor de administratie en bureaucratie grote vormen aanneemt. ‘Aan de ene kant moet de rechtspositie van de patiënt beter beschermd worden. De brieven waarin psychiaters veranderingen in de behandeling toelichten zorgen hiervoor, want dan kan er eventueel een klacht over worden ingediend.’ Aan de andere kant is maximale bescherming van de maatschappij ook een belangrijk punt van de wet. ‘Je kunt beide dingen niet maximaal doen, het een gaat altijd ten koste van het ander.’

Petitie

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, heeft deze week een petitie aangeboden gekregen van de NVvP. Zij zetten hierbij in op snelle vereenvoudiging van procedures. ‘We moeten zo snel mogelijk zorgen voor een verlichting en versimpeling van de administratieve last,’ aldus Mooij. Dit zou een oplossing op korte termijn zijn, voor de lange termijn is er nog veel te doen.

Psychiaters zijn voorstander van een zo snel mogelijke aanpassing van de wet. ‘Anders gaat het fout. Een gesprek van een kwartier met een patiënt kost 2,5 uur aan administratie. Ik hoor nu al collega’s zeggen, als dit zo blijft dan stop ik ermee.’

 

Bron: RTVnoord

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
31-1-2020 15:14

Het laatste nieuws

Afgelopen week debatteerde de tweede kamer over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Voor dit debat stuurde het ministerie van VWS een tussenrapportage van het onderzoek ‘De realiteit en waarde van flexwerk in de zorg’ naar de tweede kamer. Het gaat om een onderzoek van het CAOP en Kennisland, dat is gehouden onder diverse typen flexwerkers, zowel intern als extern, zzp’ers en uitzendkrachten.
Lees meer
Na zevenenhalf jaar stop ik als bestuursvoorzitter bij de onderwijsinstelling Salto. Vanaf maart ga ik beginnen met een nieuwe uitdaging: ik ga aan de slag bij Spijtenburg. Daarom wil ik mezelf graag aan jullie voorstellen: mijn naam is Angelica Bus (56 jaar), tot voor kort dus werkzaam als bestuurder bij een grote onderwijsinstelling in Eindhoven. Bij Spijtenburg ga ik aan de slag als senior consultant op zowel werving & selectie als advies. Mijn passie ligt in het verder helpen van organisaties met bestuurlijke, organisatorische en personele vraagstukken in onderwijs, overheid en zorg. Ik heb erg veel zin om met deze nieuwe uitdaging te beginnen en met nieuwe mensen in contact te komen.
Lees meer
Eind 2019 heeft stichting Het Vergeten Kind een onderzoek uitgevoerd naar wisselende hulpverleners en de gevolgen hiervan, als onderdeel van de campagne: ‘Ieder kind een liefdevol thuis, stop het wisselen van hulpverleners’. Er wordt antwoord gezocht op vragen als: met hoeveel hulpverleners heeft een kind te maken? Hoeveel keer verhuist een kind, en hoeveel invloed heeft dat op zowel het kind als de hulpverlener? Voor dit onderzoek zijn 110 kinderen en 89 hulpverleners ondervraagd.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close