Wij overtreffen de vraag!

Groot deel zzp’ers niet voorbereid op arbeidsongeschiktheid

Vier op de tien zzp’ers is niet voorbereid op eventuele arbeidsongeschiktheid. Ze hebben geen verzekering en geen spaargeld of beleggingen. Hierbij is zelfs sprake van een negatieve trend waarin te zien is dat überhaupt steeds minder zzp’ers zich verzekeren. Ondernemers met een laag inkomen zijn minder vaak verzekerd ten opzichte van ondernemers met een hoog inkomen. Dit alles blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid uitgevoerd door TNO en het CBS, dat op 4 juli is gepubliceerd. Het onderzoek is gehouden onder 5500 zelfstandigen.

Verschillende redenen om geen verzekering te nemen

Uit het onderzoek komen verschillende redenen naar voren die zzp’ers noemen om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. 46% vindt de kosten niet opwegen tegen de baten, en is hiermee de grootste groep. Daarnaast zegt 37% de kosten niet te kunnen betalen. De grootste groep(en) zijn dus niet verzekerd vanwege financiële redenen. Verder is het zelf, of samen met partner, kunnen dragen van het risico met 21% en 20% een belangrijke reden om zich niet te verzekeren. TNO-onderzoeker Wouter van der Torre zegt hierover; “dat weinig zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, is niet verrassend. Dankzij dit onderzoek hebben we nu wel in beeld wáárom ze zich niet verzekeren.”

Onduidelijkheid over verzekeraars

Een kleine 10% geeft aan geen vertrouwen te hebben in verzekeraars, eenzelfde groep zegt het onduidelijk te vinden wanneer de verzekeraar nou precies gaat uitkeren. Dit is voor hen een reden om geen verzekering af te sluiten. Tot slot geeft 7% aan niet te worden geaccepteerd door een verzekeraar, vooral 55 plussers hebben dit probleem.

Dit is een ietwat vreemde constatering omdat in het onlangs vernieuwde pensioenakkoord is afgesproken dat zelfstandigen zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hiervoor dienen ze dan wel te worden geaccepteerd door de verzekeraar. “Als je een verplichte verzekering gaat opleggen, zijn de kosten dus een aandachtspunt. Ook ligt hier een acceptatieplicht voor de verzekeraar dan voor de hand”, aldus Wouter van der Torre.

Pensioenvoorziening

Wat zzp’ers voor het overgrote deel wel hebben is een pensioen. 80% van de zzp’ers geeft aan te beschikken over een pensioenvoorziening. “Iedereen krijgt te maken met een pensioen, de kans dat je te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid ligt beduidend lager. Je hoopt dat je het niet nodig hebt”, is een van de verklaringen.

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
5-7-2019 12:14

Het laatste nieuws

Op 1 juni 2019 liep de oude cao voor de ggz af. Reden voor de vakbonden FBZ, FNV, CNV en NU’91 om samen met GGZ Nederland op 23 mei te starten met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De onderhandelingen begonnen stroef. Dit had alles te maken met een inzetbrief van GGZ Nederland. Deze stelde een aantal veranderingen voor die haaks stonden op de ambitie van de vakbonden. Na vier keer onderhandeld te hebben, én het maken van concessies, kwam er op 6 juli dan toch een akkoord. “We zijn blij dat het in een relatief korte, maar intensieve periode gelukt is om tot goede afspraken te komen. Afspraken waar alle werknemers in de ggz iets aan hebben.” Aldus een FBZ-onderhandelaar.
Lees meer
“dat weinig zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, is niet verrassend. Dankzij dit onderzoek hebben we nu wel in beeld wáárom ze zich niet verzekeren.”
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close