Wij overtreffen de vraag!

Wisselende hulpverleners

Eind 2019 heeft stichting Het Vergeten Kind een onderzoek uitgevoerd naar wisselende hulpverleners en de gevolgen hiervan, als onderdeel van de campagne: ‘Ieder kind een liefdevol thuis, stop het wisselen van hulpverleners’. Er wordt antwoord gezocht op vragen als: met hoeveel hulpverleners heeft een kind te maken? Hoeveel keer verhuist een kind, en hoeveel invloed heeft dat op zowel het kind als de hulpverlener? Voor dit onderzoek zijn 110 kinderen en 89 hulpverleners ondervraagd.

Ruim 60 (!) hulpverleners

Hoeveel hulpverleners een kind ziet, is wisselend per situatie. Uit het onderzoek blijkt dat thuiswonende kinderen gemiddeld 11,5 hulpverleners zien, wonend in een pleeggezin 12,3 en wonend in een gezinshuis 29,4. Kinderen die op een groep wonen hebben gemiddeld de meeste hulpverleners gehad, maar liefst 64,6. Hierdoor is de hulp voor deze kinderen vaak instabiel en lukt het niet om een vertrouwensband op te bouwen. Dit staat een goed herstel van psychische en trauma gerelateerde problemen weer in de weg.

Een deelnemend therapeut aan het onderzoek geeft aan; ‘Ik kreeg een meisje in behandeling dat zei: ‘Je bent mijn veertigste therapeut, denk je dat jij het verschil kan maken?’ Dat is een moedeloze start.’

Een van de oorzaken dat deze cijfers zo hoog liggen, heeft te maken met de vele (door)verhuizingen binnen de jeugdhulpverlening, aldus Het vergeten kind. Gemiddeld verhuizen kinderen zo’n 6 keer, in het ergste geval wel tot 20 keer. Daarnaast geeft drie op de vijf kinderen aan afscheid te hebben moeten nemen van iemand waarvan ze dat helemaal niet wilden. Bijvoorbeeld omdat ze hier een goede band mee hadden opgebouwd.

Gevolgen

Al deze wisselingen hebben een negatieve impact op de kinderen, stelt Het vergeten kind. Uit het onderzoek komt naar voren dat 75% van de kinderen aangeeft hun levensverhaal te vaak te moeten vertellen. Dit roept weer nare herinneringen op. Ook hebben kinderen geen behoefte meer om een band op te bouwen met hulpverleners door de vele wisselingen, dit heeft alles met vertrouwen te maken. ‘Waarom zou ik jou vertrouwen als ik binnenkort toch weer een nieuwe hulpverlener krijg?’. Als ze al wel een band hebben opgebouwd met de hulpverlener, en hier afscheid van moeten nemen, doet dit vaak pijn.

Verbeteringen

Het Vergeten Kind stelt dat het probleem te complex is om snel tot een oplossing te komen. Daarom hebben zij in het onderzoek aan de kinderen en hulpverleners zelf gevraagd om met adviezen te komen om dit probleem tegen te gaan. Hieruit zijn vier aanbevelingen gekomen:

Pak het doorverhuizen aan

Stabiliteit is belangrijk voor een kind. Het vele doorverhuizen brengt die stabiliteit in gevaar. Laat kinderen thuis wonen. Wanneer dit niet kan, zorg dan dat ze op de juiste plek zitten (dicht bij huis) en breng de zorg naar hen.

Vaste vertrouwenspersoon

Onvoorwaardelijke steun is belangrijk voor een kind. Zij hebben dan ook recht op een persoon die dit kan bieden, iemand die opkomt voor de belangen van het kind waar deze ook woont. Bijvoorbeeld iemand uit het netwerk.

Doe wat nodig is

Ieder kind wil gezien en/of gehoord worden, door iemand die hier vervolgens ook echt iets mee doet. Hulpverleners moeten aandacht hebben voor het kind en ruimte nemen om te reflecteren en te leren. Zet het kind centraal.

Bewaak de lange termijn

Biedt continuïteit, zowel aan de kinderen als aan de hulpverleners. Bied enerzijds langdurige zorg aan kinderen als dit nodig is. Bied anderzijds vaste contracten aan aan de hulpverleners, met eventuele steun van gemeenten, zodat zij langer betrokken kunnen blijven bij een kind.

Petitie

Het Vergeten Kind strijdt voor een Nederland waarin ieder kind zich ook echt kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. In 2020 staan de vele wisselingen van hulpverleners en het schadelijke effect hiervan op kinderen centraal. Om hier aandacht voor te vragen is er, naast de campagne, een petitie gestart. Hierin roept Het vergeten kind op om de jeugdzorg zo te organiseren dat kinderen aanzienlijk minder hulpverleners krijgen dan nu het geval is. Op naar vaste hulpverleners. Wil jij hier meer informatie over lezen? Kijk dan op: www.hetvergetenkind.nl

 

Bron: Het vergeten kind

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
6-2-2020 12:05

Het laatste nieuws

Pakweg een jaar geleden schreef mijn collega Carlo Brouwers het artikel 'De makkelijke weg'. Hierin vroeg hij zich openlijk af waarom in het onderwijs bij de werving van nieuwe collega’s toch zo vaak voor ervaring wordt gekozen als harde (leidende) eis. Is het maken van verbinding met de omgeving, dat je kennis hebt van zorg(structuren) en communicatief zeer vaardig moet zijn (denk aan mondige ouders) ook niet van groot belang? Het heeft te maken met het niet blindstaren op die ene eis, er is meer. Stel jezelf in staat om buiten de kaders om te denken.
Lees meer
Laat ik als eerste beginnen met het uiten van mijn grote RESPECT voor onze zorginstellingen, overheid en alle andere cruciale beroepen/instanties die ik hier niet noem, voor hun inzet in de strijd tegen het coronavirus! Als het aan mij ligt is de oplossing of de rem op deze sluipmoordenaar liever gister dan vandaag gevonden. Daar wil ik het in dit stuk verder niet over hebben. Ik wil nu vooral even inzoomen op wat er op dit moment gebeurt in het onderwijs, de sector waar ik veel in werk.
Lees meer
Mogen we even binnenkomen? Het zijn Els en Pim, ouders van Myrthe uit groep 8. Els ken ik van gezicht, waarschijnlijk van de ouderraad. Pim ken ik van de mail. Pim stuurt al vanaf het begin van mijn aantreden als interim directeur mails. Het onderwerp in deze mails is het vertrouwen in de schoolleiding en keuze van de leerkracht voor hun dochter.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close