Wij overtreffen de vraag!

Financiering kwaliteitsbeleid ontbreekt

Om de instroom van bedrijfsartsen toe te laten nemen, staat de vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in 2020 voor een belangrijk jaar. Met name als het gaat om structurele financiering van kwaliteitsbeleid en specifieke maatregelen om deze instroom te vergroten. De NVAB had dan ook verwacht dat dit in de begroting meegenomen zou worden, echter bleek dit niet het geval.

Gemist in de begroting

“Juist het onderwerp financiering voor kwaliteitsbeleid missen we in de begroting”, aldus Gertjan Beens, NVAB voorzitter. Hij zegt dit als reactie op de begrotingen van de ministeries voor Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) en die van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Bij SZW is men zich bewust van de noodzaak om meer bedrijfsartsen op te leiden en zien ze in dat een goed kwaliteitsbeleid hiervoor belangrijk is. Hiervoor is een kwaliteitstafel ingericht, echter wordt er geen geld beschikbaar gesteld. “Anders dan de curatieve sector moeten wij op zoek naar private financiering, een lastige opgave”, zo stelt Beens.

Tot genoegen van de NVAB gaat het kabinet werken aan een Arbovisie 2030, echter kan hier ook een kanttekening geplaatst worden. Men gaat zich hierin richten op werknemers, hierdoor gaat een grote groep werkenden, bijvoorbeeld zzp’ers, buiten de boot vallen. “Er is wel aandacht voor sociale zekerheidsregelingen voor deze groep, organiseer dan ook arbeidsgerelateerde zorg voor álle werkenden”.

Niet verrast, wel teleurgesteld

Beens zegt niet verrast te zijn, maar wel teleurgesteld over het feit dat het domein arbeid en gezondheid niet in de begroting van VWS is meegenomen. “Het blijft wringen dat de arbeidsgerelateerde zorg niet onder VWS, maar onder SZW valt. Het staat een integrale aanpak van de zorg in de weg, mensen hebben maar één gezondheid”, aldus Beens. Het zou voor hun zorg niet uit moeten uitmaken of die wordt beïnvloed door werk of biologische factoren.

 

Bron: Medisch Contact en NVAB

Reageer

Spijtenburg Artsen
Auteur
Spijtenburg Artsen
Publicatiedatum
4-10-2019 15:06

Het laatste nieuws

Afgelopen week debatteerde de tweede kamer over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Voor dit debat stuurde het ministerie van VWS een tussenrapportage van het onderzoek ‘De realiteit en waarde van flexwerk in de zorg’ naar de tweede kamer. Het gaat om een onderzoek van het CAOP en Kennisland, dat is gehouden onder diverse typen flexwerkers, zowel intern als extern, zzp’ers en uitzendkrachten.
Lees meer
Na zevenenhalf jaar stop ik als bestuursvoorzitter bij de onderwijsinstelling Salto. Vanaf maart ga ik beginnen met een nieuwe uitdaging: ik ga aan de slag bij Spijtenburg. Daarom wil ik mezelf graag aan jullie voorstellen: mijn naam is Angelica Bus (56 jaar), tot voor kort dus werkzaam als bestuurder bij een grote onderwijsinstelling in Eindhoven. Bij Spijtenburg ga ik aan de slag als senior consultant op zowel werving & selectie als advies. Mijn passie ligt in het verder helpen van organisaties met bestuurlijke, organisatorische en personele vraagstukken in onderwijs, overheid en zorg. Ik heb erg veel zin om met deze nieuwe uitdaging te beginnen en met nieuwe mensen in contact te komen.
Lees meer
Eind 2019 heeft stichting Het Vergeten Kind een onderzoek uitgevoerd naar wisselende hulpverleners en de gevolgen hiervan, als onderdeel van de campagne: ‘Ieder kind een liefdevol thuis, stop het wisselen van hulpverleners’. Er wordt antwoord gezocht op vragen als: met hoeveel hulpverleners heeft een kind te maken? Hoeveel keer verhuist een kind, en hoeveel invloed heeft dat op zowel het kind als de hulpverlener? Voor dit onderzoek zijn 110 kinderen en 89 hulpverleners ondervraagd.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close