Wij overtreffen de vraag!

Neem jij als verpleegkundige plaats aan de bestuurstafel?

“Om problemen op de zorgarbeidsmarkt op te lossen moeten bestuurders in de zorg gaan samenwerken met mensen in een uitvoerende rol, zoals verpleegkundigen”. Dit zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. Kaljouw is zelf opgeleid als verpleegkundige en stond aan de basis van branchevereniging V&VN, waar zij ook bestuursvoorzitter is geweest.

De partijen VVD en GroenLinks onderschrijven de mening van Kaljouw en pleiten voor een verpleegkundige in de raad van bestuur binnen zorginstellingen.

Kerndiscipline

Marian Kaljouw stelt dat als je zelf in een toppositie zit bij een zorginstelling en je de verpleegkundigen geen stem geeft, je een heel belangrijk stuk mist. Verpleegkundigen vormen namelijk een kerndiscipline in bijvoorbeeld een ziekenhuis. “Als bestuurders echt het lef hebben om te luisteren naar verpleegkundigen, komen ze tot heel andere inzichten, oplossingen en uiteindelijk resultaten. Ook verzorgenden kunnen hierin een rol spelen”.

“Iedereen heeft een mening over de arbeidsmarktproblemen, maar vraag nou eens aan verpleegkundigen en verzorgenden wat er nodig is om de uitstroom te beperken”, aldus de bestuursvoorzitter van de NZa.

De politiek

De partijen VVD en GroenLinks pleiten voor verpleegkundigen in de raad van bestuur binnen zorginstellingen. Dit wordt de Chief Nursing Officer genoemd. “Verpleegkundigen weten als geen ander hoe je de beste zorg levert en wat patiënten nodig hebben”, aldus de VVD.

Beide partijen zijn van mening dat er (beter) naar doorgewinterde verpleegkundigen geluisterd moet worden, daar zij een schat aan kennis en ervaring meebrengen. “Het wordt tijd dat we verpleegkundigen erkennen voor wat ze zijn: onmisbare professionals in de zorg. Ze verdienen een plek aan de bestuurstafel”, zegt mevrouw Ellemeet van GroenLinks.

Resultaten blijven uit

“Omdat verpleegkundigen de patiënt 24 uur per dag in de gaten houden, kunnen zij als geen ander het totaalbeeld op tafel leggen. Zij zijn bij uitstek geschikt om de brug te slaan tussen het technische deel, de behandeling, en de omgeving van de patiënt, de leefsituatie”. De rol van verpleegkundigen en verzorgenden zal in de komende jaren dus alleen maar groter worden.

Het idee van een verpleegkundige in de raad van bestuur is niet nieuw, maar omdat resultaten uitblijven benoemen de VVD, GroenLinks en Marian Kaljouw het nog maar eens: juist omdat zij deze brug kunnen leggen, zijn de verpleegkundigen in staat om van meerwaarde te zijn aan de bestuurstafel. Volgens de Hogeschool Utrecht heeft minder dan 15% van de Nederlandse zorginstellingen een verpleegkundige in de raad van bestuur. “Hoog tijd dat daar verandering in komt”, aldus de NZa.

 

Ben jij benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Bron: Skipr en NOS

Reageer

Spijtenburg Zorg
Auteur
Spijtenburg Zorg
Publicatiedatum
4-10-2019 15:01

Het laatste nieuws

Wil je er in het onderwijs tegenwoordig bij horen dan moet je op zijn minst een school zijn die innovatie en ontwikkeling dikgedrukt in de visie heeft vastgelegd. Daarnaast moet je zeker iets noemen over het ‘nieuwe’ werken in jouw organisatie: Scrum, agile, lean of Semco-style. Niets mis mee met deze nieuwe termen. Stilstaan is nu eenmaal achteruitgang. Wel is het van belang om te kijken of deze woorden geen hol omhulsel zijn, gekozen vanwege hun populariteit. Daar schiet het er helaas wel eens bij in. De woorden zijn leidend, de praktijk blijkt anders.
Lees meer
Om de instroom van bedrijfsartsen toe te laten nemen, staat de vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in 2020 voor een belangrijk jaar. Met name als het gaat om structurele financiering van kwaliteitsbeleid en specifieke maatregelen om deze instroom te vergroten. De NVAB had dan ook verwacht dat dit in de begroting meegenomen zou worden, echter bleek dit niet het geval.
Lees meer
“Om problemen op de zorgarbeidsmarkt op te lossen moeten bestuurders in de zorg gaan samenwerken met mensen in een uitvoerende rol, zoals verpleegkundigen”. Dit zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. Kaljouw is zelf opgeleid als verpleegkundige en stond aan de basis van branchevereniging V&VN, waar zij ook bestuursvoorzitter is geweest.
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close