Waarom loopbaanplanning?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Als je geen doel hebt, dan laat je je leiden door wat op je pad komt. Dat kan een familielid zijn, die met volle overtuiging en de allerbeste bedoelingen zegt dat die baan echt iets voor jou is. Maar heeft dat familielid dan wel in de gaten wat kenmerkend voor jou is? Wie jij bent als mens met jouw unieke kernwaarden, jouw drijfveren en talenten? Heeft die persoon zicht op jouw talenten, die je zo vanzelfsprekend beheerst dat je je daar vaak niet bewust van bent?  En laat je je niet alleen leiden door waar je goed in bent, maar ook door datgene waar jij innerlijk door gedreven wordt? Want alleen bezig zijn met waar je goed in bent, is nog geen garantie voor arbeidsvreugde. En heeft die persoon wel een beeld van de waarden, die kenmerkend voor jou zijn?  En laat die persoon zich met zijn of haar goed bedoelde advies ook leiden door jouw persoonlijke drijfveren die op een bepaald moment in je leven een rol kunnen spelen bij jouw loopbaankeuze. Zo kun je tijdelijk in je leven behoefte hebben aan een baan die je zekerheid biedt of een baan met vaste routines en werkzaamheden, omdat je deze wilt combineren met een opleiding of bepaalde zorgtaken. Spijtenburg maakt in haar procedures dan ook bewust gebruik van drijfverentesten. 

"Laat je niet leiden door wat een ander denkt wat goed voor jou is,
maar door je eigen doelen."

 

Sta zelf aan het stuur van je loopbaan

Kortom: Sta dus zelf aan het stuur van je loopbaan. Laat je niet leiden door wat een ander denkt wat goed voor jou is, maar door je eigen doelen.  Oprah Winfrey stond zelf aan het stuur van haar eigen ontwikkeling.  Als vijfjarig meisje stond zij in de tuin van haar grootmoeder die de was aan de lijn hing. Haar grootmoeder zei dat Oprah goed moest kijken hoe zij dat deed, zodat Oprah dat later ook zou kunnen wanneer zij net als haar grootmoeder als dienstmeisje zou werken bij een familie die goed voor haar zou zijn. Haar grootmoeder had het beste met haar kleindochter voor en gunde haar een familie die haar zekerheid zou bieden en haar met respect zou behandelen. Twee kernwaarden van haar grootmoeder, maar niet van Oprah. Oprah wist toen al dat zij andere keuzes wilde maken. 

Voorafgaand aan je plan, zul je dus eerst meer zicht moeten hebben op jouw persoonlijk profiel. Anders is de kans groot dat je solliciteert naar een baan die helemaal niet bij jou past. 

Wanneer jouw talenten, kernwaarden en drijfveren samenkomen in een functie, dan zul je deze functie met meer passie uitoefenen. Deze optimale match is zowel goed voor jou als voor de organisatie waar je van meerwaarde zult zijn. 

"Verdiep je in de droombaan die jij ambieert"

Als je weet wat je wilt, dan stippel je een pad uit waarbij je ook je doelen op langere termijn formuleert en de doelen op korte termijn daarop afstemt. Verdiep je in de droombaan die jij ambieert. Kijk op internet naar profielen van mensen die die droomfunctie uitoefenen en wat voor opleidingen en carrièrestappen zij daarvoor hebben afgelegd. En schat zonder onderschatting of overschatting in of dat pad ook haalbaar voor  jou is. Maak er tijd voor om je doelen te formuleren en een pad uit te stippelen. 

Reflecteer op de stappen die je zet

En reflecteer regelmatig op de stappen die je zet. Zijn de doelen realistisch? Laat ik de discipline zien die daarvoor nodig is? Moet ik mijn doelen in de loop van de tijd bijstellen?  Vraag ik regelmatig om feedback, hetgeen ten goede komt aan een realistisch zelfbeeld en een realistisch loopbaanplan? 

Ongetwijfeld ken je mensen die zeggen dat zij nooit een loopbaanplan hebben gehad en toch een functie uitoefenen waar zij zich positief over uitspreken. Natuurlijk kun je er zonder loopbaandoelen en een plan ook komen. De weg kan echter veel langer duren als je geen doel hebt gesteld. En het risico is groot dat je een functie uitoefent die toch minder past bij wie jij bent en wat je te bieden hebt. Als je te lang iets doet wat niet bij je past, dan kan dat ten koste gaan van jezelf. 

"Je moet zelf aan het roer staan en je doelen bepalen."

Je beschikt over de vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt bereiken in je leven. Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Veel zaken overkomen je. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je reageert op wat je overkomt. Je hebt de vrijheid om te kiezen hoe je reageert op wat je meemaakt. Deze keuzevrijheid staat haaks op slachtofferschap; op een passieve houding waarbij iets je overkomt. Je hebt niets aan slachtofferschap. Je moet zelf aan het roer staan en je doelen bepalen.

Heb je als opdrachtgever of kandidaat vragen over de inzet van de drijfverentest dan kun je contact opnemen met Spijtenburg (076-2063333).

Mocht je je verder willen verdiepen in loopbaanplanning of jouw huidige loopbaanplannen kritisch tegen het licht houden, dan kun je gratis deelnemen aan een webinar Loopbaanplanning dat Spijtenburg in het voorjaar van 2023 organiseert. Dit webinar vindt online plaats in de avonduren. Mocht je hier belangstelling voor hebben, dan kun je contact opnemen met Spijtenburg via info@spijtenburg.nl of 076-2063333.

Reageer

Anita Rasenberg, Senior Consultant
Auteur
Anita Rasenberg, Senior Consultant
Publicatiedatum
29-12-2022 9:21

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!