Stand van zaken Wet DBA – Webmodule WBA

April 2021

Non-handhaving Wet DBA 

De wet Deregulering Arbeidsrelaties wordt tot 1 oktober 2021 niet gehandhaafd.
Je krijgt dus als opdrachtgever geen boetes of naheffing als achteraf blijkt dat een zzp-er toch als werknemer moet worden aangemerkt. Het zogenaamde handhavingsmoratorium blijft dus van kracht echter met de volgende verscherpingen:

  • Blijkt na controle door de Belastingdienst dat schijnzelfstandigheid is geconstateerd en is er geen sprake van kwaadwillendheid, dan zal er niet worden gehandhaafd maar krijg je aanwijzingen om de situatie aan te passen. Blijft er daarna doorgewerkt worden op dezelfde manier, dan zal er een boete of naheffing volgen.
  • Extra onderzoek wordt er gedaan naar bedrijven waar een vermoeden van kwaadwillendheid is, bijvoorbeeld inhuren van zzp-er tegen zeer lage uurtarieven. 

Het besluit van het kabinet om niet te handhaven hangt samen met de ontwikkeling van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. Deze regelgeving is de opvolger van de Wet DBA. 

In januari jl. is gestart met de testfase voor deze webmodule. Het betreft een pilot voor zes maanden waarin de webmodule als voorlichtingsinstrument is bedoeld. De webmodule is vrijwillig en kan anomiem worden ingevuld. Aan de uitkomst kan geen rechtszekerheid worden ontleend. Het is slechts een indicatie.

De webmodule bestaat uit een vragenlijst waarmee de opdrachtgever en de zzp-er duidelijkheid krijgen of er gewerkt mag worden via een opdracht of met een arbeidsovereenkomst. De vragenlijst dient ingevuld te worden door de opdrachtgever en niet door de zzp-er. 

Na het invullen zijn er drie uitkomsten:

  • Opdrachtgeversverklaring
    De opdracht kan buiten dienstbetrekking (dus door een zzp-er) worden uitgevoerd. Er wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven waarmee zekerheid wordt verkregen dat geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen hoeven te worden betaald. Als voorwaarde hiervoor geldt uiteraard dat de vragenlijst naar waarheid is ingevuld en dat in de praktijk daar ook naar wordt gehandeld. 
  • De indicatie dienstbetrekking wordt afgegeven
    Dit heeft geen juridische gevolgen, maar kan wel aanleiding zijn om te bekijken of de werkrelatie met de zzp’er in de toekomst anders moet worden vormgegeven. Hiermee kan je voorkomen dat achteraf alsnog loonheffingen moeten worden ingehouden of er een verzekeringsplicht is voor de werknemersverzekeringen.
  • Over de arbeidsrelatie kan geen oordeel worden gegeven. 

Tijdens de pilotfase monitort het kabinet de werking van de webmodule en zal het kabinet in gesprek gaan met verschillende sectoren om te bekijken of de webmodule in de praktijk een behulpzaam middel is voor opdrachtgevers die behoefte hebben aan meer duidelijkheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Na de pilotfase is zal het kabinet een beslissing nemen over het verdere vervolg van de webmodule.

 

Reageer

Auteur
Jacqueline Rasenberg
Publicatiedatum
16-4-2021 14:02

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!