I have a dream

Blog door Anita Rasenberg, 20 februari 2023

Veel mensen herinneren zich nog de toespraak van Martin Luther King met de aanhef “I have a dream”. Zijn verhaal was nauw verbonden met waar hij als mens voor stond. 
Ook de toespraken van Nelson Mandela of Mahatma Gandhi waren onlosmakelijk verbonden met hun kernwaarden. Die verbondenheid zie je terug bij mensen die met passie ergens voor gaan. 

Blijkbaar moet je je niet alleen laten leiden door waar je goed in bent, maar ook door datgene waar jij als mens voor staat.

We kunnen veel van deze beroemdheden leren. Blijkbaar moet je je niet alleen laten leiden door waar je goed in bent, maar ook door datgene waar jij als mens voor staat; jouw kernwaarden. 

Te vaak heb ik van kandidaten vernomen dat zij gestopt zijn bij een bepaalde organisatie, omdat zij zich niet konden vinden in datgene waar het bedrijf voor stond. Een manager die je niet de ruimte geeft, terwijl jij zoveel belang hecht aan het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Een organisatie die maar doorging met pappen en nathouden, terwijl jijzelf zo besluitvaardig bent. Een organisatie die niets van doen had met kansengelijkheid, terwijl solidariteit hoog in jouw vaandel staat. En zo komen te veel mensen er al werkende achter wat voor organisatie en wat voor baan wel of niet bij hen passen. Zonde voor deze mensen en zonde voor de organisatie. 

Als je niet weet wat kenmerkend is voor jouw persoonlijk profiel, dan kom je nooit tot de juiste keuze.

Hoe weet je welke functie en welke organisatie bij jou passen? Hoe kom je tot loopbaandoelen die passen bij jouw kernwaarden, drijfveren en talenten? Als je niet weet wat kenmerkend is voor jouw persoonlijk profiel, dan kom je nooit tot de juiste keuze. Zonder een duidelijk beeld van jezelf, zul je alleen door vallen en opstaan tot een steeds betere loopbaankeuze komen.

Hoe concreter het beeld is dat jij van jezelf hebt, hoe kansrijker jouw loopbaankeuze.

Jouw combinatie van kernwaarden, drijfveren en talenten maken jou tot een uniek mens met een uniek profiel. Hoe concreter het beeld is dat jij van jezelf hebt, hoe kansrijker jouw loopbaankeuze.

Weet wat jouw kernwaarden zijn. De waarden waarvan jij je nauwelijks kunt voorstellen dat niet iedereen diezelfde kernwaarden heeft. Ben je ervan bewust wat jouw meer tijdgebonden drijfveren zijn, zoals de zorg voor een zieke ouder. Want als je daar geen rekening mee houdt bij het maken van je loopbaankeuzes, dan kom je vanzelf je grenzen tegen. En weet wat jouw talenten zijn, die jij zo vanzelfsprekend beheerst dat je je hier nauwelijks van bewust bent. 

Er zijn allerlei goede en minder goede vragenlijsten op internet beschikbaar die je kunt benutten om meer zicht te krijgen op jouw persoonlijk profiel. Ben kritisch op de lijsten die je gebruikt. Zij moeten echt meten wat zij pretenderen te meten. 

Je kunt ook werken met opdrachten, zoals het in gesprek gaan met collega’s over jouw talenten. 

Het is niet makkelijk, maar wel belangrijk om zicht te hebben op jouw persoonlijk profiel. Als jij weet wie je bent en wat dat betekent voor jouw loopbaan, dan zul je uiteindelijk een functie vinden die jij met passie uitoefent, omdat jouw talenten, drijfveren en kernwaarden daarin samenkomen.

 

Meer informatie: Spijtenburg en drijfveren

Bij Spijtenburg hechten we veel waarde aan drijfveren, ambities en competenties. Niet voor niets kijken wij verder dan het CV. We willen een kandidaat écht leren kennen. We hebben oprechte interesse, zijn nieuwsgierig en vragen door. Doordat dit al jarenlang onze aanpak is, zijn onze consultants in staat om op basis van deze gesprekken te bepalen welke mogelijkheden er aansluiten bij de wensen die een kandidaat of organisatie heeft.

Om hier een nóg stevigere basis neer te zetten, zijn wij een samenwerking aangegaan met MatchQ. Een online assessmentbureau en o.a. specialist op het gebied van selectie en ontwikkeling. D.m.v. vragenlijsten ondersteunt MatchQ ons in het tot stand brengen van een duurzame match. Het geeft een kandidaat namelijk (een positief) inzicht in drijfveren, competenties en ontwikkelpunten. Daarnaast geeft het opdrachtgevers handvatten om nieuwe medewerkers te motiveren en te ondersteunen (in hun ontwikkeling) en geven de uitkomsten inzicht in de mate waarin een kandidaat aansluit bij de cultuur van de organisatie.

Wil je hier meer over weten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen (076-2063333). Wij helpen je graag verder!


 

Reageer

Auteur
Anita Rasenberg
Publicatiedatum
27-2-2023 12:12

Het laatste nieuws

‘Diplomaterreur’ werd het genoemd. En dat is kwalijk ‘want door alleen naar diploma’s te kijken, doen werkgevers zichzelf en potentiële werknemers tekort.’
Lees meer
Doel van het voorstel is om het werken in loondienst in de zorg aantrekkelijker te maken (én daarmee het werken als ZZP-er in de zorg onaantrekkelijker te maken). Dit laatste geeft voor veel ZZP-ers onrust
Lees meer
Gaat AI recruiters vervangen is de vraag? Onwaarschijnlijk. Wel kunnen bureaus met een goede inzet van AI meer gerichte data genereren, kandidaten beoordelen en mogelijk hun kansen vergroten voor zowel de werving zelf als bij het binden van kandidaten
Lees meer
Blijf jij op de hoogte?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niks binnen éen van onze branches!